Inapoi in viitor – intre previziune si realitate

18 08. 2009, 06:00

Vom avea roboti in case care sa ne usureze viata? Ne vom imbraca cu materiale inteligente, computerizate? Vom crea, in cele din urma, clone umane? Pentru a nu se lovi de implacabila opinie publica, futurologii avertizeaza: ceea ce portretizeaza ei nu este absolut necesar sa fie adevarul gol-golut. Insasi natura acestei meserii implica si permite divagatii, presupuneri, prevestiri, pareri subiective si discursuri impregnate cu multe “daca”. “Viitorul nu este o destinatia clara, asa cum este orasul St. Louis, pentru ca se schimba in fiecare zi”, avertizeaza editorul revistei “The Futurist”, Patrick Tucker. Cu toate acestea, ei s-au aventurat sa faca cinci previziuni pentru prima decada a secolului XXI, chiar inainte de schimbarea mileniului, in anul 2001. Cata dreptate au avut futurologii? Va invitam sa descoperiti.

5 previziuni care s-au adeverit

Internet pentru toata lumea si in toata lumea

In 2009, internetul se afla peste tot. Chiar in momentul in care cititi aceste randuri, va bucurati de facilitatile acestuia. Cu 10 ani in urma, cand laptopurile erau inca o noutate, iar telefoanele celulare erau de domeniul SF-ului, industria IT deja facea primii pasi in directia computerelor mobile, care au dus in final la inovatiile de astazi, de genul iPhone-ului sau mini-laptopurilor ultraportabile, gata oricand pentru a fi folosite si din ce in ce mai ieftine.

“Cuvantul computer mobil va avea o alta semnificatie pana in 2009. Pana atunci, vom avea computere care vot fi purtate cu usurinta, oferindu-ne posibilitatea de a avea oricand acces la informatie si la Internet, oricand si oriunde”, declara in urma cu doar 8 ani, Tim Bajarin, presedintele unei firme specializate pe IT.

Conexiunea la Internet a depasit demult necesitatea cablarii. In prezent, este suficient sa apesi un buton pentru a fi in conexiune wireless cu intreaga lume. Este acesta un progres? Asta depinde de cum se simte partenerul de cina, dupa ce ti-ai verificat mailul a treia oara pe telefonul mobil.

Stocarea informatiilor

In 1999, inventarorul si futurologul Raymond Kurzweil prezicea in una dintre lucrarile sale aparitia unei retele care sa stocheze informatia digitala, aceasta devenind astfel accesibila de oriunde.“Exista servicii specializate care pot pastra informatia digitala, insa majoritatea oamenilor vor prefera sa isi tina informatiile personale sub propriul control”, anunta in urma cu 10 ani Kurzweil. Obiectele digitale, cum ar fi cartile, albumele de muzica, filmele si programe de software vor fi mult mai usor de transmis prin intermediul retelelor computerizate si mult mai accesibile, de vreme ce nu au greutate materiala.”

Cat se poate de adevarat, ar spune oamenii din 2009, de vreme ce oricine poate apela la Internet pentru a-si stoca fotografii, albume de muzica, carti elcetronice sau filme. Mai mult decat atat, acest cumul de informatii poate fi facut public, descarcat sau incarcat dupa bunul plac al utilizatorilor. Este suficient sa intri pe YouTube pentru a vedea cea mai variata gama de documente video, de la desene animate, muzica, filme sau imagini de razboi. Pe masura ce din ce in ce mai multi utilizatori au inceput sa posteze continut digital online, dezvoltatorii web au creat masuri de securitate pentru a garanta celor care posteaza controlul asupra documentelor care le apartin.

Virtual vs Real

In prezent exista Second Life ssau Facebook care transfera practic latura sociala a vietii noastre in mediul virtual. In urma cu 10 ani, futurologii au prezis faptul ca, in scurt timp, nu numai viata noastra va fi pusa pe tapet, ci si casele in care locuim.

“Casele vor fi complet cablate, iar omenirea va intra in era internetizarii a tot ceea ce este material posibil”, declara in anul 2000, Lance Travis, director de Cercetare si Dezvoltare a Tehnologiilor in cadrul firmei AMR Research. Acesta isi imagina frigidere si masini de spalat conectate la Internet, carora li se vor opera periodic imbunatatirile de software, transmise de la o unitate centrala. Chiar daca era frigiderelor inteligente nu a sosit, cel putin nu cele intr-atat de destepte pe cat a fost prognosticat, suntem aproape de a atinge aceasta noua culme a tehnologiei.

Casele moderne beneficiaza insa de o serie de gadgeturi si aparate electrocasnice, cu functii de neinchipuit cu o decada in urma. De la un singur panou din bucatarie poti controla muzica din toata casa, poti schimba temperatura sau ai posibilitatea chiar de a stinge luminile dintr-o camera in care nu te afli. Toate aceste facilitati se afla la doar un buton distanta, asta, desigur, in cazul in care esti dispus sa platesti mii de euro pentru a avea o casa complet electronizata.

Chat-ul video

Tot Raymond Kurzweil a fost cel care a prezis ca in viitorul apropiat oamenii vor comunica intre ei prin intermediul camerelor video, calatorind prin spatiul virtual pentru a intalni oameni din toata lumea, fara a mai fi necesara vreo viza pe pasaport. “Partenerii virtuali sunt populari pentru ca reprezinta tot atatea ocazii de divertisment sexual, fara a te implica insa cu adevarat”,  nota acesta.

Oricine isi traieste a doua viata in Second Life stie ca celebrul futurolog nu s-a inselat scriind aceste randuri. In acest spatiu, oamenii sunt liberi sa faca ce doresc, sa isi aleaga partenerii dupa bunul plac, fara a fi constransi de norme sociale. Cu masura insa, pentru ca in anul 2008 politia japoneza a facut prima arestare a unui utilizator care si-a ucis partenerul de viata virtual, care, intamplator, era acelasi si in viata reala. Dezavantajul  este ca desi in Second Life personajele isi petrec serile in restaurante si practica amorul liber, nu pot simti nici una dintre aceste senzatii. Dincolo de acest neajuns, mai este unul: rata divorturilor in cazul celor care isi creaza un personaj virtual a crescut alarmant in ultimii ani.

Clonele umane

La inceputul noului secol, scriitorul Arthur C. Clarke a prezis aparitia primelor clone umane, care vor fi aduse la cunostinta publicului in jurul anului 2004. Cand clonarea cu succes a unui mamifer, ramas in istorie sub denumirea de oaia Dolly, a fost anuntata in 1997, oamenii au sperat ca acesta procedura ar putea sa le aduca inapoi animalele de companie, persoanele indragite sau membri ai familiei decedati, a caror pierdere a lasat un gol greu de umplut. In prezent, dezbaterile asupra clonarii umane sunt in toi. Chiar si clonarea mamutilor sau a altor specii disparute in epoci trecute a reusit sa imparta lumea in doua tabere.

Cu toate acestea, obtinerea primilor embrioni umani produsi prin intermediul clonarii, facuta publica in luna mai a anului 2008, a avut o primire rece din partea opiniei publice. Embrionii umani au fost obtinuti prin clonare, insa scopul declarat al oamenilor de stiinta nu este acela de a obtine indivizi identici, ci de a preleva celule susa embrionare, denumite celule ES, care variaza in diverse tipuri celulare. De celulele ES se leaga multe dintre sperantele cercetatorilor in ceea ce priveste viitoarele terapii medicale. Cu toate ca implicatiile acestei descoperiri sunt deosebit de importante, anuntul succesului experimentului nu a inregistrat foarte mare interes.

Viitorul la… viitor

Scriitorul rus de literatura science-fiction, Vladimir Streletsky, a elaborat o lista a viitoarelor “achizitii” ale omenirii, folosindu-se de predictiile futurologilor, de profetii, dar si de proiectele viitoare ale oamenilor de stiinta. Chiar daca nivelul atins de stiinta va revolutiona viata pe Pamant, viitorul lui Streletsky arata putin cam infricosator.

2009-2025: robotii androizi vor intra in productie industriala;

2010: oamenii de stiinta vor dovedi ca sufletul uman supravietuieste mortii;

2010-2012: tari din Europa, America si regiunea Pacificului se vor uni sub forma unor blocuri regionale. O coalitie rusa-chineza va intrerpimde o misune de succes pe Luna;

2011: va fi inventat vaccinul impotriva SIDA;

2011-2023: Estul va crea o presiune demografica asupra Europei, iar numarul emigrantilor va creste considerabil. Democratia va cunoaste o criza in Europa si in Statele Unite, prin urmare, liderii acestora vor aborda forme de conducere autoritare;

2012: vor fi sintetizate medicamentele de marire a activitatii creierului;

2013: va fi construita prima plantatie pentru cresterea carnii artificiale;

2015-2025: resturile radioactive vor fi colectate de pe Pamant si deversate in spatiu;

2016: rezervele de petrol vor fi pe sfarsite;

2025: inceputul crizei globale de apa potabila. Cercetatorii vor gasi modalitati pentru a extinde durata de viata umana pana la 120 de ani;

2026: va fi creata inteligenta artificiala;

2027: vor fi receptionate primele semnale radio ale civilizatiilor extraterestre;
 
2029: aparitia cyborgilor;

2030: noi masuri impotriva imbatranirii umane;

2060: prima colonie umana pe Marte;

2090: primele orase subacvatice;

2114: omenirea va stabili primele contacte cu civilizatiile extraterestre.

CITESTE SI: