Home » Știință » TOP 10 cele mai costisitoare accidente din istorie

TOP 10 cele mai costisitoare accidente din istorie

Publicat: 18.02.2009
Un accident se defineste ca o intamplare nefericita, ce se manifesta fara intentie si care are ca rezultat ranirea, avarierea, distrugerea si pierderile umane si materiale. De-a lungul istoriei, oamenii au fost adesea predispusi accidentelor, dintre care, pe langa pierderile omenesti, unele s-au soldat si cu enorme pagube materiale. Iata cele mai scumpe zece accidente din istorie, masurate in bani.

5. Platforma petroliera Piper Alpha – 3.4 miliarde dolari

Este vorba despre cel mai mare dezastru petrolier consumat vreodata in larg. Platforma Piper Alpha a fost, candva, unica producatoare uriasa de petrol, cu o extractie zilnica estimata la 40 milioane litri. Pe 6 iulie 1988, ca parte a operatiunilor de mentenanta, tehnicienii au scos si au verificat valvele de siguranta, esentiale in prevenirea acumularii periculoase de gaz lichid. 100 astfel de valve identice au fost verificate. Din nefericire, tehnicienii au comis o eroare si au uitat sa inlocuiasca una dintre ele, care necesita aceasta interventie. La ora 22.00, in aceeasi noapte, un tehnician a incercat sa activeze pompele de gaz lichid si cel mai costisitor accident petrecut vreodata la bordul unei platforme petroliere a fost initiat. In doua ore de la acest moment, platforma, inalta de 90 metri, era in intregime acoperita de flacari. In cele din urma, s-a prabusit, provocand moartea a 167 de muncitori si pagube materiale in valoare de 3.4 miliarde dolari.

4. Explozia navei spatiale Challenger – 5.5 miliarde dolari

Naveta spatiala Challenger a fost distrusa la exact 73 de secunde dupa decolare, in 28 ianuarie 1986, din cauza unei garnituri defecte. Aceasta nu a reusit sa sigileze perfect imbinarea a doua module, permitand gazului presurizat sa rasufle in afara rachetei. Eroarea a condus la eliberarea hidrogenului lichind dintr-un rezervor extern, ceea ce a produs e explozie masiva. Costurile inlocuirii aeronavei au fost de 2 miliarde de dolari in 1986, echivalentul a 4.5 miliarde dolari de astazi. De asemenea, costurile investigatiei, ale corectarii problemelor si inlocuirii echipamentelor pierdute au fost de 450 milioane dolari intre 1986 si 1987, aproximativ un miliard de dolari din zilele noastre.

3. Scurgerile de petrol de pe Prestige – 12 miliarde dolari

Pe 13 noiembrie 2002, barja de petrol Prestige transporta 77.000 tone de petrol in apropiere de Galicia, Spania, cand  unul dintre cele 12 rezervoare de la bordul sau s-a aprins, in timpul unei furtuni. Temandu-se ca nava s-ar putea scufunda, capitanul a solicitat ajutorul echipei de salvare a pazei de coasta spaniole, asteptandu-se ca aceasta sa adaposteasca vasul in port. In ciua eforturilor capitanului, presiunile autoritatilor locale l-au fortat pe acesta sa indeparteze Prestige de coasta. A incercat apoi sa obtina ajutorul autoritatilor franceze si portugheze, dar si acestea au ordonat indepartarea vasului de tarmurile lor. In cele din urma, furtuna a rupt barja in doua, ducand la deversarea a peste 70 milioane litri de petrol in mare. Operatiunile de curatare s-au ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari.

2. Nava spatiala Columbia – 13 miliarde dolari

Columbia a fost prima naveta spatiala cu adevarat performanta din flota orbitala lansata de NASA. Aeronava a fost distrusa in timpul intrarii in atmosfera Pamantului, la 1 februarie 2003, din cauza unei fisuri dintr-o aripa a sa, dobandita in timpul lansarii efectuate cu 16 zile inainte. Costurile initiale pentru construirea aeronavei au fost de doua miliarde dolari, in 1978, adica 6.3 miliarde astazi. 500 milioane dolari s-au cheltuit pe investigatiile derulate pentru indicarea cauzelor accidentului, iar cautarea si recuperarea resturilor au necesitat alte 300 milioane dolari. In final, pretul total al evenimentului, neincluzand inlocuirea navetei, s-a ridicat la 13 miliarde dolari, potrivit Institutului American de Aeronautica.

1. Cernobil – 200 miliarde dolari

In data de 26 aprilie 1986, intreaga lume a fost martora celui mai costisitor accident inregistrat in istorie. Dezastrul de la Cernobil a fost catalogat drept cea mai mare catastrofa socio-economica din istoria lumii pe timp de pace. Peste 200.000 de oameni au trebuit evacuati din casele lor si reintegrati in alte spatii, in timp ce 1.7 milioane de oameni au fost afectati in mod direct de dezastrul nuclear. Numarul de morti cauzate de explozia de la Cernobil, incluzand oamenii care au murit de cancer la ani dupa eveniment, se ridica la peste 125.000. Costurile totale, intre care curatarea locului, reorganizarea sa si despagubirea  victimelor, s-au ridicat la aproximativ 200 miliarde dolari. Costul unui nou adapost de otel pentru centrala atomica a Cernobilului va costa doua miliarde dolari. Accidentul le-a fost atribuit in mod oficial operatorilor centralei, care s-au abatut de la procedurile conventionale si au ignorat normele de siguranta impuse.

CITESTE SI:

 

10. Titanic – 150 milioane dolari

Scufundarea Titanicului reprezinta, probabil, cel mai faimos accident din istorie. Este, insa, numai inceputul listei noastre, in ce priveste proportiile pagubei. Pe data de 15 aprilie 1912, Titanicul, considerat la vremea respectiva cel mai luxos vas construit vreodata, s-a scufundat in timpul primului voiaj intreprins. Peste 1.500 de oameni si-au pierdut vietile, atunci cand vaporul a acrosat un ghetar si s-a scufundat in apele reci ale oceanului Atlantic. La data construirii sale, Titanicul a costat sapte milioane de dolari, echivalentul a 150 milioane dolari din zilele noastre.

9. Autotren versus pod – 358 milioane dolari

In data de 26 august 2004, un autoturism a intrat in coliziune cu un autotren ce transporta un container plin cu 32.000 litri de combustibil pe Podul Wiehltal din Germania. Rezervorul cu lichid inflamabil a trecut prin parapetul podului si a cazut de pe autostrada A4 Autobahn, de la o inaltime de 30 metri, declansand o explozie si un incendiu care au distrus intregul pod. Reparatiile provizorii au costat 40 milioane dolari, iar inlocuirea podului a fost estimata la 318 milioane dolari.

8. Coliziunea feroviara a companiei Metrolink – 500 milioane dolari

La 15 septembrie 2008, in ceea ce a insemnat unul dintre cele mai terifiante accidente feroviare din istoria Californiei, 25 de oameni si-au pierdut vietile, atunci cand un tren de pasageri al companiei Metrolink s-a izbit de un tren de marfa al Union Pacific, in Los Angeles. Se crede ca trenul Metrolink ar fi avansat pe sine, in ciuda semnalului vizual de culoare rosie, in timp ce mecanicul acestuia era distras de expedierea un mesaj cu ajutorul telefonului mobil. Paguble totale plus costurile de judecata ale Metrolink s-au ridicat la aproximativ 500 milioane dolari.

7. Bombardierul B-2 – 1.4 miliarde dolari

Bombardierul B-2, supranumit si Stealth, s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de la baza aeriana din Guam, in ziua de 23 februarie 2008. Investigatiile au condus la blamarea datelor distorsionate ale consolei de zbor de la bordul avionului, lucru cauzat de umezeala din sistem. Aceasta eroare a influentat o virare brusca a avionului, moment in care B-2 si-a pierdul controlul, a intrat din deriva si s-a prabusit. Este vorba despre unul din cele 21 de bombardiere Stealth construte vreodata si reprezinta cel mai scump accident aviatic al tuturor timpurilor. Ambii piloti au reusit sa se propulseze de la bodrul aeronavei in timp util pentru a-si lansa parasutele si a supravietui. Dauna aparatului a fost totala, insumand 1.4 miliarde dolari.

6. Exxon Valdez – 2.5 miliarde dolari

Barja petroliera Exxon Valdez nu se numara printre cele mai mari astfel de platforme din lume, insa distrugerea sa a fost extrem de costisitoare din cauza dezastrului ecologic sub amenintarea caruia a pus intreaga stramtoare a Printului William, aflata in sudul Alaskai. Pe data de 24 martie 1989, 40 milioane de litri de petrol au fost deversate in apa, atunci cand capitanul vasului, Joseph Hazelwood, a parasit pupitrul de comanda al Exxon Valdez si ambarcatiunea a acrosat un recif. Curatarea apelor a usurat compania Exxon de 2.5 miliarde de dolari.

CITESTE CONTINUAREA TOPULUI IN PAGINA 2

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate ...
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?
Dan Diaconescu vorbește, în premieră, despre morțile suspecte care au împărțit România în două | EXCLUSIV Altceva cu Adrian Artene
Dan Diaconescu vorbește, în premieră, despre morțile suspecte care au împărțit România în două | EXCLUSIV Altceva ...
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”