5.Pubertatea remodeleaza structura creierului.
In prezent se cunoaste ca odata cu aparitia pubertatii, secretiile hormonale sunt necesare incurajarii proceselor de crestere si maturizare sexuala a organismului uman.Cu toate acestea, de ce este adolestenta o perioada atat de dificila din punct de vedere emotional? Cercetatorii au descoperit ca anumiti hormoni influenteaza de fapt dezvoltarea neuronala care are loc in creier. Asemenea schimbari din cadrul structurii creierului duc, de fapt, la anumite consecinte comportamentale. Astfel, pe masura ce cortexul frontal se maturizeaza, sunt de asteptat fenomene precum instabilitate emotiva, apatie, lipsa de fermitate si de consecventa in luarea deciziilor.
4. Temperatura exterioara influenteaza starea membranelor nazale.
Majoritatea celulelor din corpul uman contin organite denumite cili, care au un rol major in digestie sau auz. In interiorul nasului, acesti cili ajuta procesul de tranzit al mucusului din cavitatea nazala. Vremea rece, alaturi de temperaturile scazute, incetinesc acest proces de drenare, ceea ce duce la scurgerea exteioara a mucusului din nas. Membranele nazale inflamate in urma unei raceli sau infectii respiratorii cauzata de virusi pot duce la amplificarea acestui fenomen.
3.Creierele mari duc la aparitia maselelor de minte!
Procesul evolutiv nu este perfect. Cercetatorii considera ca daca evolutia s-ar fi incheiat oamenii ar avea aripi in loc de masele de minte si apendice…Uneori, caracteristicile corporale inutile sunt pastrate de organism din simplul motiv ca acestea nu dauneaza cu nimic organismului repectiv. Cu toate acestea, maselele de minte nu au fost intotdeauna doar o sursa de venituri pentru dentisti. In trecutul indepartat al speciei noastre, maselele de minte aveau rolul unui al treilea set de molari, folosit la mestecarea carnii crude. Odata cu cresterea capacitatii craniene si a creierului, structura mandibulei umane a fost, insa, supusa unor schimbari evolutive. Din aceasta cauza cavitatea bucala este “ aglomerata” cu aceasta pereche suplimentara de masele.
2. Razi si lumea va rade cu tine!
Fenomenul cascatului contagios a fost studiat timp de ani de zile de nenumarati cercetatori. Fara ca acestia sa-si explice in vreun fel acest fenomen simplu, privitul unei persoane care casca provoaca aceeasi reactie celui care priveste. Studii recente au demonstrat ca fenomenul rasului contagios este in esenta asemanator, cu toate ca aici se pot inregistra unele diferente. Astfel, rasul contagios este un caz particular care deseori serveste drept liant social. Auzind o persoana care rade, regiunea creierului responsabila de miscarile faciale este stimulata intr-un mod pe care noi, oamenii nu il constientizam.
1.Pielea oricarui om are patru culori.
Toate tipurile de epiderma umana din care au fost extrasi pigmentii au o culoare albac. La suprafata epidermei insa, vasele sanguine capilare adauga pielii o usoara nuanta de roz. Un pigment de culoare galbena se adauga peste roz-ul initial. In ultimul rand, culoarea epidermei este influentata de diverse tonuri de culoare neagra, create prin secretia de melaniana, aparuta la randu-i ca un raspuns al organismului fata de razele ultraviolete emise de Soare. Aceste patru tonuri de culoare sunt prezente la toate rasele umane. Singura diferenta este data de preponderenta unei singure culori fata de celelalte trei.
Sursa: Livescience
Alte articole pe aceeasi tema:
Misterioasele bucle ale evolutiei
ADN-ul Oamenilor de Cro-Magnon este des intalnit si in prezent