Cafeaua noastra cea de toate zilele

14 05. 2008, 12:00


A bea sau a nu bea cafea

Se spune ca un procent de 50% dintre ciclisti nu uita niciodata sa-si alimenteze „rezervorul“ cu trei-patru cesti de cafea, recurgand la acest stimulent inainte si in timpul competitiilor. Motivul este evident: cafeina, al carei nume chimic este 1,3,7 trimetilxantina, ca si teofilina (1,3 dimetilxantina) continuta in ceai sau teobromina (3,7 dimetilxantina) din cacao, toate trei apartinand aceleiasi familii a metilxantinelor, stimuleaza nu numai sistemul nervos central, ci si muschii inimii, generand o crestere atat a frecventei pulsului, cat si a debitului cardiac (cantitatea de sange pompata pe minut); de pe urma acestora beneficiaza mai ales cei ce practica sporturi de performanta si au nevoie de o inima care sa functioneze la capacitate maxima. {i asta nu este totul. Gratie cafeinei, musculatura bronhiilor se relaxeaza, favorizand o respiratie mai buna – aspect fara indoiala crucial pentru atleti. Consumul excesiv de cafea si de alte bauturi care contin cafeina este totusi taxat de testele antidoping. A aflat acest lucru pe pielea lui fostul campion italian de ciclism Gianni Bugno, suspendat, in 1994, din activitatea competitionala vreme de 3 luni, in urma unui control toxicologic din care a reiesit ca in sange ii „clocoteau“ peste 12 miligrame de cafeina/litru de urina (limita maxima admisa de Comitetul Olimpic International). O cifra imposibil de atins prin consumul a doar trei sau patru cesti de cafea.

O veste buna si pentru amatorii de alte „sporturi“. Potrivit unui studiu recent al specialistilor de la  Kaiser Permanent Medical Care Program din Oakland, California, publicat in prestigioasa Archives of Internal Medicine, consumul de cafea protejeaza organismul marilor bautori de alcool de riscul cirozei hepatice. Cercetatorii au examinat si confruntat observatiile facute asupra a 125.580 de persoane care, intre 1978 si 1985, au declarat voluntar ce cantitati de cafea, ceai si bauturi alcoolice consuma in mod regulat. In 2001, 330 dintre acestea au fost diagnosticate cu ciroza ficatului. In cazul a 199, cauza imbolnavirii era strans legata de consumul ridicat de alcool. Dupa analizarea intregului volum de date, concluzia a fost ca, in cazul bautorilor de cursa lunga, consumul de cafea actioneaza ca un  fel de antidot, fiind invers corelat cu riscul de ciroza. Nu s-a constatat in schimb nici un efect benefic asupra ficatului in cazul consumului de ceai. Este cafeaua, asadar, si nu orice alta substanta care contine cafeina, cea in masura sa inhibe declansarea acestei maladii.
Mit&Realitate

MIT: Cafeaua creste riscul de osteoporoza.  
REALITATE: Unele studii au indicat consumul de cafea ca pe un factor al pierderii de calciu din organism, prin intermediul urinei. S-a demonstrat insa ca este vorba despre o pierdere infima si ca, de fapt, consumul de cafea in limite normale nu influenteaza negativ nivelul de calciu si densitatea osoasa.

MIT: Cafeaua poate sa provoace cancer. 
REALITATE: Doua studii realizate in Norvegia si Hawaii pe un numar mare de persoane si analiza a 13 teste in care au fost implicati peste 20.000 de subiecti nu au pus in evidenta nici o legatura intre consumul obisnuit de cafea si riscul de cancer (dimpotriva, antioxidantii din cafea par a avea efecte benefice asupra sanatatii).

MIT: Cafeaua creste riscul bolilor cardiace. 
REALITATE: Studii realizate la scara larga au demonstrat ca bautul cafelei nu sporeste riscul bolilor cardiovasculare, nu ridica nivelul colesterolului in sange si nu determina neregularitati ale batailor inimii. La unii subiecti sensibili la cafeina s-a observat doar o usoara si temporara crestere a presiunii sanguine in urma consumului de cafea. O crestere comparabila cu cea provocata de urcatul scarilor.

MIT: Femeile gravide trebuie sa evite consumul de cafea.  
REALITATE: Doua studii relevante, realizate in Statele Unite, nu au identificat vreo legatura intre consumul de cafea si numarul de sarcini anormale. Nici alte cercetari stiintifice ulterioare nu au reusit sa coreleze consumul de cafea cu avortul spontan sau cu cresterea anormala a fatului.
CAFEAUA si creierul

Carte de vizita

Cafeaua noastra cea de toate zilele contine circa 4% minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor etc.). Potasiul se „elibereaza“ aproape in totalitate pe parcursul prepararii bauturii, regasindu-se in ceasca de cafea. Multe lipide se pierd insa in timpul prajirii, iar altele sunt retinute de filtru sau de expresor. Cafeaua fiarta (turceasca) este singura in care majoritatea lipidelor trec in bautura. Tocmai aceasta fractie lipidica este cea care poate contine asa-numitul „factor X“, suspectat ca ar fi responsabil de cresterea nivelulului colesterolului in sange. Cafeina este absorbita foarte rapid de catre organismul uman, la nivel gastrointestinal. Ea atinge concentratia maxima in sange dupa doar 15 minute de la „administrare“, pentru ca apoi aceasta sa se diminueze in mod treptat, disparand in totalitate dupa cateva ore. Studii de data recenta sugereaza ca licoarea ar putea fi utila in tratamentul reactiilor alergice, gratie capacitatii sale de a reduce concentratia de histamine – substantele produse prin reactia organismului la un alergen.

Ce se intelege prin „consum moderat de cafeina“
Pentru o persoana adulta, consumul moderat de cafeina este de circa
300 mg/zi. Iata care sunt cantitatile de cafeina continute in cele mai frecvente tipuri de cafea: 
– solubila: 75 mg la o ceasca de 190 ml
– la filtru: 85 mg la o ceasca de 190 ml
– espresso: 30-50 mg la o cescuta de 30 ml