Sun-day

14 04. 2008, 08:00

Proiecte de fotografie solara

Un al doilea proiect, foarte la moda in zilele noastre, este surprinderea Statiei Spatiale Internationale (ISS) in tranzit pe sub discul solar. Proiectul necesita un studiu amanuntit al traiectoriei ISS si deplasari in zonele de vizibilitate. Alt proiect interesant se refera la colectarea de imagini ale unor fenomene atmosferice legate de refractia luminii solare. Numai banalul curcubeu va poate solicita o luna de fotografiere, d-apoi toate cele prezentate pe http://www.atoptics.co.uk/?

Nu in ultimul rand, ba chiar din contra, cel mai apreciat subiect propus de voi anul trecut, aurora boreala, constituie un proiect extrem de incitant, dar in acelasi timp destul de costisitor pentru noi, care ne aflam la ceva distanta de Cercul Polar. Nu trebuie decat sa intrati pe www.spaceweather.com, sa va abonati la o alerta in timp real pentru un astfel de fenomen si sa va pregatiti sa luati primul avion spre Oslo sau Sankt-Petersburg. Este o observatie atipica asupra astrului zilei, caci se face in miez de noapte, dar e poate cea mai spectaculoasa.

Exista apa pe… Soare?

Putem vedea stele in timpul zilei?

Sky Facts


Despre Soare

Observarea prin filtru solar

Folosind filtrul mentionat, se pot fotografia pete solare si zone cu facule solare. Petele sunt zone mai reci si mai inchise la culoare, faculele marcheaza suprafete mai fierbinti si mai luminoase. Faceti focusul intotdeauna pe o pata solara. Desigur, acum, la un an de la minimul solar, petele sunt extrem de rare si foarte mici in diametru. Va ramane sa focusati la marginea limbului solar. Expunerea unei fotografii la Soare, in plina zi, nu este o problema foarte complexa, dar, pentru a obtine cel mai bun timp de expunere pentru obiectivul vostru, e recomandat sa trageti cateva cadre intre 1/60 si 1/4.000, pentru o selectie optima.

De asemenea, pentru fotografii bune, asteptati ca Soarele sa urce la peste 25-30 de grade pe cer, altfel riscati ca imaginea sa fie blurata de straturile diferit incalzite ale atmosferei terestre. Cu cat distanta focala a obiectivului este mai mare, cu atat va spori diametrul Soarelui. Iata un calcul simplu de aflare a diametrului solar pe un film fotografic: distanta focala a obiectivului/109. Totul in milimetri. Cu alte cuvinte, daca aveti un teleobiectiv sau un telescop cu focala de 500 de milimetri, veti obtine un disc al Soarelui de 500/109 plus 4,58 mm. Calculul este valabil si in cazul aparatelor SLR digitale. Daca folositi un aparat cu cip full-frame de 35 mm, calculul este identic. In cazul in care apelati la un aparat cu cip mai mic (fara a face reclama, un bun exemplu este 350D-ul), inmultiti ce rezulta din formula de mai sus cu factorul de multiplicare 1,6 si veti obtine diametrul solar proiectat pe cip. Cu cat e mai mare rezolutia cipului, cu atat imaginea finala creste.
Observarea prin proiectie

Observatii prin filtru H-alpha