Biocombustibilii nu sunt complet inofensivi
Ca urmare a cerintei Royal Society de a monitoriza avantajele utilizarii biocarburantilor, Uniunea Europeana adopta o noua politica vizavi de folosirea acestora. Stavros Dimas, Comisionarul pe Probleme de Mediu a admis ca s-au luat prea putin in calcul efectele adverse asupra mediului si asupra populatiilor sarace. Investitiile in industria biocarburantilor au crescut simtitor, dar pentru a obtine spatiu pentru dezvoltarea lor au fost sacrificate suprafete importante de paduri si savane. Oamenii din zonele afectate nu s-au putut opune schimbarii, insa ramane problema folosirii terenurilor defrisate pentru noile constructii in defavoarea cultivarii plantelor necesare pentru a hrani aceste populatii sarace, al caror numar este in crestere.
Biocarburantii, derivati din porumb sau rapita, sunt utilizati in paralel cu cei traditionali. The Royal Society cere intocmirea unui raport care sa releve raportul dintre cantitatea de biocarburanti produsa si efectele pe care le au emisiile de gaze produse de acestea in atmosfera. John Pickett, profesor la Rothamsted Research, recunoaste ca pana in acest moment nu s-au stiut foarte multe despre beneficiile si costurile biocarburantilor.
“Biocarburantii nu sunt asemanatori intre ei. Reducerea emisiilor de gaze difera in functie de cum este crescuta planta, de felul in care este prelucrata si de modul in care este folosit biocarburantul.”, declara Pickett.
Din luna aprilie a acestui an, Guvernul Marii Britanii impune comerciantilor de carburanti ca un procent de 5% din carburantii vanduti sa fie bio, in incercarea de a masura eficienta biocarburantilor in micsorarea emisiilor de gaze in atmosfera. Intreg lantul productiei trebuie supravegheat, incepand de la cei care cultiva materia prima, de la fertilizantii utilizati pana la carburantul clasic pe care il inlocuiesc.
Reprezentantii Ministerului Transporturilor din Marea Britanie aproximeaza ca in doi ani efectul utilizarii biocarburantilor va putea fi masurat, pentru a releva eficienta acestora.
Rezultatele studiului impun un control mai atent al obtinerii si utilizarii materiei prime, mergand pana la modificarea normelor Uniunii Europene in vigoare referitoare la biocarburanti.
Facts
Sursa:Times
Articole pe aceeasi tema: Biocombustibilii – viitorii combustibili ai aeronavelor
Spune-ti aici parerea despre nocivitatea biocombustibilor