Home » Știință » Diamant gigant de origine extraterestra

Diamant gigant de origine extraterestra

Publicat: 07.01.2008
Cercetatorii americani de la Centrul de Astrofizica Harvard – Simthsonian au anuntat recent descoperirea celui mai mare diamant care a existat vreodata. Cunoscut sub numele de BPM 37093, obiectul este de fapt o stea uriasa, aflata la o distanta de circa 50 de ani lumina fata de Terra, in constelatia Centaurus.

Descoperirea nu este una de data recenta, corpul ceresc fiind observat de catre astronomi inca din anii 60. Privit initial cu un interes scazut, acesta a revenit insa in atentia specialistilor in anul 2004, atunci cand tehnologia a permis primele analize amanuntite asupra structurii sale. S-a dovedit ca BPM 37093 era, nici mai mult nici mai putin, decat un urias diamant, cu un diametru de 4000 de kilometri si o greutate estimata la 2,27 mii de trilioane de trilioane de tone sau, mai precis, zece miliarde de trilioane de trilioane de carate; o cifra astronomica insotita de nu mai putin de 34 de zerouri. Orice comparatie cu diamantele de pe Terra ar parea de-a dreptul deplasata daca ne gandim ca Star of Africa, cea mai mai mare piatra pretioasa descoperita vreodata, cantarea in stare bruta 3100 de carate.

Poreclit Lucy, ca un omagiu adus melodiei „Lucy in the Sky with Diamonds” a celor de la Beatles, giganticul diamant a atras atentia astronomilor si prin vibratiile asemanatoare sunetelor unui gong, pe care le emite in mod constant. „Masurand aceste vibratii, am putut sa studiem interiorul ascuns al corpului, asa cum masuratorile seismografelor asupra cutremurelor le permit geologilor sa studieze interiorul Pamantului”, a declarat Travis Metcalfe, seful echipei de cercetatori care se ocupa cu studierea diamantului extraterestru.

Specialistii de la Harvard – Smithsonian au ajuns la concluzia ca BPM 37093 este de fapt ramasita solidificata al unei stele asemanatoare Soarelui, care si-a consumat energia nucleara si s-a stins cu mult timp in urma. Aceiasi specialisti sunt de parere ca un proces asemanator va afecta si Soarele nostru, care se va stinge complet in cinci miliarde de ani. La aproximativ doua miliarde de ani dupa acest fenomen, interiorul sau se va cristaliza, transformandu-se intr-un diamant de dimensiuni uriase.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase