O echipă de ingineri specializați în biomateriale, experți în resurse de mediu și cercetători în design industrial, aparținând mai multor instituții din Japonia, a dezvoltat un material transparent pe bază de hârtie capabil să reziste la temperaturi ridicate (inclusiv la apă clocotită) și care se descompune complet în mai puțin de un an după ce ajunge pe fundul oceanului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Science Advances.
Studiile anterioare au arătat că milioane de tone de plastic se acumulează în mediu, inclusiv pe fundul oceanelor. În acest context, oamenii de știință caută alternative biodegradabile mai bune, care să înlocuiască plasticul.
În această nouă cercetare, echipa din Japonia a reușit să creeze un material transparent pe bază de hârtie transparent și rezistent la lichide fierbinți, care poate fi utilizat pentru fabricarea de pahare, paie sau alte obiecte de uz zilnic.
Materialul a fost obținut pornind de la un hidrogel standard de celuloză. După uscare, acesta a fost tratat cu o soluție de bromură de litiu dizolvată în apă, ceea ce a determinat solidificarea celulozei în formele dorite. Cercetătorii spun că materialul rezultat poate avea grosimea pereților unui pahar de plastic sau poate fi făcut mai gros, în funcție de necesități. Ei au denumit materialul tPB (transparent Paper-Based), un material tridimensional, transparent, realizat exclusiv din celuloză.
Testele efectuate au demonstrat că tPB funcționează la fel de bine ca paiele din plastic obișnuite, fără să se deformeze așa cum se întâmplă cu paiele din hârtie după un timp îndelungat de utilizare. În cazul paharelor confecționate din acest material, cercetătorii au observat doar o ușoară scurgere după trei ore de utilizare, însă această problemă a fost rezolvată prin aplicarea unui strat subțire de rășină de origine vegetală, care a eliminat complet scurgerile, scrie Phys.org.
De asemenea, cercetătorii au testat biodegradabilitatea materialului în mediul marin. Au realizat mai multe foi din tPB și le-au plasat atât în ape de mică adâncime, cât și în zone foarte adânci din ocean. Se știe că, din cauza temperaturilor scăzute de la mari adâncimi, degradarea materialelor durează mai mult. Cu toate acestea, noul material s-a descompus complet în mai puțin de 12 luni chiar și în cele mai adânci zone ale oceanului.
Un alt aspect testat a fost reciclarea materialului. Cercetătorii au constatat că acesta poate fi reciclat destul de ușor, deși, după topire și refolosire, devine mai puțin transparent.
Oamenii de știință au descoperit o metodă mai rapidă de reciclare a plasticului
Cercetătorii au creat un gel care se poate vindeca precum pielea umană
Un computer ciudat rulează AI pe celule cerebrale umane
Pentru prima dată în istorie, oamenii pot folosi GPS pe Lună