Cercetările din psihologie au arătat că fiecare persoană are un tipar caracteristic de gândire spontană, emoții și comportamente. Aceste tipare sunt atât de specifice, încât fac ca activitatea creierului fiecărui individ să fie unică, atât de unică încât neurologii pot adesea să deosebească oamenii doar analizând modul în care funcționează conexiunile din creierul lor. Un nou studiu arată că anestezia generală reduce unicitatea creierului.
Pornind de la această idee, o echipă de cercetători de la Universitatea McGill (Canada), Universitatea Cambridge (Anglia) și alte instituții a realizat un studiu pentru a înțelege cum afectează anestezia generală aceste tipare unice de activitate cerebrală.
Rezultatele au arătat că anestezia generală reduce unicitatea creierului, însă doar temporar, reducând considerabil diferențele dintre activitatea cerebrală a diferitelor persoane, atât la oameni, cât și la alte specii.
Studiul a fost publicat în revista Nature Human Behavior.
„Fiecare persoană este unică: gândește, simte și se comportă într-un mod propriu. Această unicitate vine din modul în care zonele din creier comunică între ele, o amprentă cerebrală care ne deosebește”, a declarat Andrea Luppi, autorul principal al studiului.
Totuși, atunci când o persoană își pierde starea de conștiență, cum se întâmplă în timpul somnului profund sau sub anestezie, dispare și această senzație de identitate. Cercetătorii au vrut să afle ce se întâmplă cu amprenta unică a creierului nostru în acele momente.
Pentru a afla răspunsul, echipa a folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf), o tehnologie care permite monitorizarea activității cerebrale în timp real, analizând fluxul de sânge din creier.
Oamenii de știință au scanat creierul unor voluntari sănătoși în trei etape: înainte de administrarea anesteziei, în timpul anesteziei (când aceștia erau inconștienți) și după ce și-au revenit. Astfel, au putut compara conexiunile dintre regiunile cerebrale în fiecare dintre aceste momente.
Rezultatele au fost clare: în timpul anesteziei, activitatea cerebrală distinctă fiecărui individ s-a redus drastic. Practic, oamenii deveneau aproape imposibil de diferențiat între ei doar pe baza activității cerebrale, spre deosebire de perioada în care erau conștienți, când diferențele dintre ei erau evidente.
Interesant este faptul că această uniformizare a activității cerebrale era cea mai pronunțată în zonele cele mai evoluate ale creierului, cele care ne diferențiază cel mai mult de alte specii.
Acest studiu deschide noi perspective pentru cercetările viitoare, inclusiv în domeniul recuperării pacienților care se află în stare de comă sau alte forme de inconștiență prelungită, dar și pentru înțelegerea modului în care funcționează anestezia în creierul diferitelor specii, scrie Medical Xpress.
„Sunt foarte interesat de comparațiile dintre oameni și alte specii. Anestezia acționează într-un mod similar la multe animale, deci putem învăța multe de la ele. În cele din urmă, dacă vom înțelege mai bine cum își ‘repornește’ creierul conștiența după anestezie, am putea găsi metode mai bune de a-i ajuta pe pacienți să-și revină după traumatisme cerebrale”, a adăugat Luppi.
Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă
Cercetătorii au creat pielea umană imprimată pentru a înlocui testarea pe animale
Un studiu a descoperit o alternativă mai eficientă pentru slăbit