Home » Știință » A fost descoperită legătura dintre căsătorie și demență

A fost descoperită legătura dintre căsătorie și demență

Publicat: 10.04.2025

Găsirea sufletului pereche și căsătoria sunt, fără îndoială, momente importante și fericite în viața unei persoane. Cu toate acestea, un nou studiu aduce în atenție legătura dintre căsătorie și demență. Un posibil efect secundar surprinzător al vieții de cuplu este: căsătoria ar putea crește riscul de apariție a demenței.

Această concluzie este cu atât mai neașteptată cu cât cercetările anterioare au arătat că persoanele căsătorite au, în general, mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de boli de inimă sau o viață mai lungă.

Care este legătura dintre căsătorie și demență? Studiul recent, realizat de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida (SUA), ridică o întrebare interesantă: este posibil ca persoanele necăsătorite să aibă un risc mai mic de demență sau pur și simplu această boală este diagnosticată mai rar la ele?

„Persoanele necăsătorite par să aibă un risc mai scăzut de demență în comparație cu cele căsătorite. Acest lucru ar putea însemna fie că diagnosticul este întârziat la persoanele necăsătorite, fie că ideea căsătoriei ca factor protector împotriva demenței trebuie regândită”, au scris autorii studiului.

Ce au descoperit cercetătorii despre legătura dintre căsătorie și demență?

Studiul a analizat dosarele medicale a 24.107 persoane în vârstă (cu o medie de vârstă de 71,8 ani), pe o perioadă de 18 ani. Participanții au fost împărțiți în patru categorii: persoane căsătorite, persoane văduve, persoane divorțate și persoane care nu s-au căsătorit niciodată.

Rezultatele arată că, ajustând riscurile doar în funcție de vârstă și sex, persoanele care nu au fost niciodată căsătorite au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta demență, în comparație cu persoanele căsătorite, notează Science Alert.

În cazul persoanelor văduve, riscul a scăzut cu 27%, iar în cazul celor divorțate cu 34%.

După ce au fost luați în calcul și alți factori, precum nivelul de educație, predispozițiile genetice și alte probleme de sănătate, diferențele s-au mai estompat. Totuși, persoanele care nu au fost niciodată căsătorite au rămas cu un risc cu 24% mai mic de demență, iar cele divorțate cu 17%.

De ce există această legătură?

Specialiștii spun că explicațiile sunt multiple. Persoanele necăsătorite tind să aibă o viață socială mai activă, socializează mai des cu prietenii, vecinii și sunt mai implicate în comunitate. În plus, după un divorț sau după pierderea partenerului, unii oameni au raportat o creștere a stării de bine și o participare socială mai intensă, ceea ce ar putea proteja creierul.

Pe de altă parte, o căsnicie nefericită sau stresantă ar putea avea efecte negative asupra sănătății mintale și cognitive.

Totuși, trebuie menționat că alte studii au arătat exact opusul, anume că persoanele căsătorite ar fi mai protejate față de demență. Diferențele de rezultate pot fi explicate prin mărimea și diversitatea grupurilor de participanți, dar și prin modul diferit de analizare a factorilor de risc.

„Rezultatele noastre, conform cărora toate categoriile de persoane necăsătorite (văduve, divorțate, necăsătorite) prezintă un risc mai scăzut de demență în comparație cu persoanele căsătorite, contrazic majoritatea studiilor realizate anterior”, au concluzionat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în revista științifică Alzheimer’s & Dementia.

Vă recomandăm să citiți și:

Compatibilitatea sexuală în relațiile de lungă durată: mit sau realitate?

Studiu: Un somn prost poate afecta sănătatea creierului nostru

Cât de posibil este să dezvoltăm „intoleranță la carne” după un post prelungit?

Nucile la micul dejun ajută creierul pe tot parcursul zilei, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase