Vaccinarea împotriva herpesului zoster ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a demenței, arată un nou studiu realizat în Țara Galilor.
Cercetătorii au analizat datele medicale a peste 280.000 de adulți în vârstă și au descoperit că persoanele care au primit vaccinul Zostavax au avut un risc cu 20% mai mic de a fi diagnosticate cu demență în următorii șapte ani, comparativ cu cele nevaccinate.
Totul a pornit de la o schimbare în politica de sănătate publică din Țara Galilor, care, începând cu 1 septembrie 2013, a oferit vaccinul Zostavax doar persoanelor născute după 2 septembrie 1933.
Astfel, s-a creat un „experiment natural”, în care două grupuri de vârstnici, separate doar de câteva săptămâni de naștere, au avut acces sau nu la vaccin, arată The Guardian.
„Pentru prima dată putem afirma, cu mai multă încredere, că vaccinul împotriva zonei zoster are un efect cauzal în reducerea riscului de demență. Dacă se confirmă, este o descoperire cu o importanță uriașă,” a declarat Pascal Geldsetzer, cercetător la Universitatea Stanford.
Analiza a arătat că efectul protector este și mai puternic în rândul femeilor. Anupam Jena, profesor la Harvard Medical School, a subliniat importanța acestui rezultat, având în vedere că demența afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel mondial și reprezintă principala cauză de deces în Marea Britanie. Se estimează că unul din trei oameni va dezvolta această afecțiune pe parcursul vieții.
Virusul varicelo-zosterian, responsabil de varicelă în copilărie, rămâne latent în organism și se poate reactiva sub formă de zonă zoster la vârste înaintate, mai ales atunci când sistemul imunitar este slăbit. Se crede că vaccinarea ar putea preveni reactivarea virusului și inflamația în sistemul nervos, reducând astfel riscul de afectare cerebrală. O altă teorie susține că vaccinul are efecte mai largi asupra sistemului imunitar, iar aceste efecte par a fi mai pronunțate în rândul femeilor.
Activitatea fizică, asociată cu un risc mai scăzut de demență, tulburări de somn și alte boli
Antidepresivele pot accelera declinul cognitiv la pacienții cu demență
Socializarea poate întârzia apariția demenței cu cinci ani, relevă un studiu
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență