O schimbare de doar două săptămâni de la o dietă africană tradițională la o dietă occidentală poate provoca inflamație, reduce răspunsul imunitar la agenții patogeni și poate activa procese asociate cu bolile de stil de viață, arată un nou studiu. În schimb, o dietă africană bogată în legume, fibre și alimente fermentate are efecte pozitive.
Bolile de stil de viață, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și afecțiunile inflamatorii cronice, sunt în plină expansiune în Africa, reprezentând o provocare din ce în ce mai mare pentru sistemele de sănătate ale continentului. Dezvoltarea economică rapidă, urbanizarea și disponibilitatea mai largă a alimentelor procesate au accelerat adoptarea obiceiurilor alimentare occidentale în Africa.
Pentru a înțelege consecințele asupra sănătății ale acestei schimbări, cercetătorii de la Radboud University Medical Center și KCMC University din Tanzania au studiat efectele acestor schimbări dietetice asupra sănătății, arată MedicalXpress.
Un număr de 77 de bărbați sănătoși din Tanzania, atât din zone urbane, cât și rurale, au participat la studiu. Unii dintre participanții care obișnuiau să urmeze o dietă africană tradițională au schimbat-o pentru o dietă occidentală timp de două săptămâni, în timp ce alții care consumau deja o dietă occidentală au adoptat o dietă africană tradițională.
Un grup de participanți a consumat zilnic o băutură fermentată din banane. Ca grup de control, zece participanți au menținut dieta lor obișnuită. Cercetătorii au analizat în detaliu funcționarea sistemului imunitar, markerii de inflamație din sânge și procesele metabolice la începutul studiului, după intervenția de două săptămâni și din nou la patru săptămâni după intervenție.
Participanții care au adoptat dieta occidentală au prezentat o creștere a proteinelor inflamatorii în sânge, împreună cu activarea proceselor biologice asociate cu bolile de stil de viață. Celulele lor imunitare au răspuns mai puțin eficient la agenții patogeni. Între timp, cei care au adoptat o dietă africană tradițională sau au consumat băutura fermentată au arătat o reducere a markerilor inflamatori. Unele dintre aceste efecte au persistat chiar și după patru săptămâni, ceea ce sugerează că schimbările dietetice pe termen scurt pot avea efecte pe termen lung.
Acesta este primul studiu care analizează efectele asupra sănătății ale unei diete africane tradiționale.
„Cercetările anterioare s-au concentrat pe alte diete tradiționale, cum ar fi dieta japoneză sau mediteraneană. Totuși, există multe de învățat și din dietele tradiționale africane, mai ales acum, când stilul de viață din multe regiuni ale Africii se schimbă rapid, iar bolile de stil de viață sunt în creștere. Diversitatea bogată a dietelor tradiționale africane oferă oportunități unice de a obține informații valoroase despre modul în care alimentația influențează sănătatea”, spune medicul internist Quirijn de Mast.
De Mast consideră remarcabil faptul că efectele dietelor au fost semnificative, chiar și după doar două săptămâni.
Dieta africană include multe legume, fructe, boabe, cereale integrale și alimente fermentate. Studiul subliniază beneficiile acestor produse alimentare tradiționale pentru inflamație și procesele metabolice din organism. În același timp, arată cât de dăunătoare poate fi o dietă occidentală nesănătoasă. Aceasta constă de obicei în alimente procesate și calorii multe, cum ar fi cartofii prăjiți și pâinea albă, cu exces de sare, zaharuri rafinate și grăsimi saturate.
Un studiu a descoperit dieta care favorizează o îmbătrânire sănătoasă
Cercetătorii au găsit o legătură între dietă și cancerul pulmonar
Dieta cu 30 de plante pe săptămână: cât de sănătoasă este cu adevărat?
Cum ne afectează ca adulți o dietă grasă în timpul adolescenței?