Pentru prima dată, cercetătorii demonstrează cum consumul excesiv de alcool la animale duce la probleme comportamentale pe termen lung, prin deteriorarea circuitelor cerebrale critice pentru luarea deciziilor.
Șobolanii expuși la cantități mari de alcool au arătat că luarea deciziilor este deficitară, chiar și după o perioadă de abstinență de câteva luni.
Zone importante ale creierului animalelor au suferit schimbări funcționale dramatice în comparație cu șobolanii sănătoși.
Descoperirile, publicate în revista Science Advances, oferă o nouă explicație a efectelor pe termen lung ale alcoolului asupra funcțiilor cognitive, arată MedicalXpress.
„Acum avem un nou model pentru schimbările cognitive nefericite pe care le manifestă oamenii cu tulburări de consum de alcool. Știm că oamenii care sunt dependenți de alcool pot prezenta deficite în învățare și luarea deciziilor, ceea ce poate contribui la deciziile lor proaste legate de consumul de alcool. Aveam nevoie de un model animal pentru a înțelege mai bine cum afectează abuzul cronic de alcool creierul.
Cunoașterea a ceea ce se întâmplă în creierul unui animal când întâmpină aceste dificultăți de luare a deciziilor ne va ajuta să înțelegem ce se întâmplă la oameni”, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Patricia Janak.
În experimentele efectuate, șobolanii au fost expuși la cantități foarte mari de alcool timp de o lună. Apoi, după o perioadă de retragere de aproape trei luni, șobolanii au fost supuși unui test de luare a deciziilor bazat pe recompense, alături de un grup de control de șobolani care nu au fost expuși la alcool. Cei care au fost expuși la alcool au dat dovadă de lacune în testele de strategie.
Un test arată că alcoolul provoacă leziuni cerebrale pe termen lung
Alcoolul face masculii mai atrăgători… în cazul musculițelor de oțet
Este adevărat că alcoolul ne face mai veseli? Iată ce spune știința!