Home » Știință » Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Iată ce spun cercetările!

Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Iată ce spun cercetările!

Publicat: 09.04.2025

Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Despărțirea dintre America de Sud și Africa, care a avut loc în urmă cu aproximativ 135 de milioane de ani, a fost un eveniment spectaculos și marcat de activitate vulcanică intensă, arată un nou studiu.

Ruperea continentelor a dus la eliberarea a peste 16 milioane de kilometri cubi de magmă, care s-a solidificat ulterior și formează și astăzi straturi de roci vulcanice în America de Sud, Africa și pe fundul Oceanului Atlantic. În anumite regiuni din Namibia și Angola, grosimea acestor roci vulcanice ajunge și la un kilometru.

Ce anume a despărțit Africa de America de Sud? Studiul recent, care a reunit mai multe seturi de date colectate anterior din America de Sud, Africa și de pe fundul oceanului, arată că principalele erupții magmatice au avut loc cu între 135 și 131 de milioane de ani în urmă, cu un vârf de intensitate în jurul valorii de 134,5 milioane de ani. Înțelegerea mai precisă a momentului în care au avut loc aceste erupții îi poate ajuta pe cercetători să descopere ce a anume declanșat ruptura dintre continente și care au fost efectele acesteia asupra climei.

Fenomenul care a despărțit Africa de America de Sud

„În jurul acestei perioade observăm unele extincții de specii, dar și perturbări importante ale climei”, a declarat Mohamed Mansour Abdelmalak, geolog și geofizician la Universitatea din Oslo (Norvegia), autorul principal al studiului. Stabilirea exactă a vârstei magmei ajută la corelarea acestor erupții cu evenimentele climatice și ecologice din acea perioadă.

De asemenea, cercetătorii au găsit dovezi ale unei „anomalii termice” sub ceea ce era atunci partea sudică a supercontinentului Pangeea, care a început să se fragmenteze în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. Procesul de separare a fost unul lent: America de Sud și Africa s-au despărțit în urmă cu 135 de milioane de ani, iar America de Nord nu a finalizat ruptura față de Europa decât în urmă cu 55 de milioane de ani.

Cercetările anterioare au sugerat că ruperea sudului Pangeei a fost favorizată de existența unei coloane de rocă extrem de fierbinte, care se ridică din adâncurile mantalei terestre și topește scoarța continentală din interior.

Noul studiu sugerează că anomalia termică care a contribuit la separarea Americii de Sud de Africa ar fi putut fi cauzată de o astfel de coloană, spune Abdelmalak. Totuși, această ipoteză este încă subiect de dezbatere.

„Nu avem suficiente probe, deci nu știm exact dacă acest vulcanism este legat de existența unei coloane”, a adăugat cercetătorul. Este nevoie de mostre suplimentare, în special din rocile aflate în prezent sub apele adânci ale oceanului, în largul coastelor Argentinei și Uruguayului, unde forajele marine sunt foarte rare.

Exemple din prezent ale acestui fenomen

Un exemplu actual de coloană de rocă fierbinte care generează erupții de magmă este Islanda, unde Dorsala Medio-Atlantică (linia de ruptură dintre plăcile tectonice) este vizibilă pe uscat. În Islanda, procesul de separare continuă și astăzi, cu o rată de 2-5 centimetri pe an, iar formarea terenului este influențată de activitatea unei coloane aflate la mare adâncime.

Noi mostre de rocă din Africa și din zonele adânci ale oceanului i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine câtă magmă a fost eliberată în timpul despărțirii dintre Africa și America de Sud și cum au influențat aceste erupții clima, susține Abdelmalak.

În general, marile erupții vulcanice încălzesc clima deoarece eliberează cantități mari de gaze cu efect de seră. Totuși, în urmă cu 134 de milioane de ani, există dovezi ale unei perioade de răcire a climei. Acest fenomen s-ar putea explica prin faptul că magma eliberată s-a degradat rapid în contact cu atmosfera, un proces numit dezagregare (weathering), în care rocile se descompun chimic și absorb dioxidul de carbon din aer, scrie Live Science.

Descoperirile au fost publicate în revista Earth-Science Reviews.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce erup vulcanii?

Cercetătorii ar fi descoperit cum să genereze electricitate din rotația Pământului

„Micro-fulgerele” din picăturile de apă ar fi putut declanșa viața pe Pământ

O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase