Home » Știință » Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă

Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă

Publicat: 06.04.2025

Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă. Peste șase milioane de americani trăiesc cu insuficiență cardiacă, iar un nou studiu sugerează că aceștia sunt expuși unui risc crescut de pierdere accelerată a capacităților cognitive.

Cercetarea, condusă de Michigan Medicine, a analizat evoluția cognitivă a aproape 30.000 de adulți de-a lungul timpului, comparând persoanele care au dezvoltat insuficiență cardiacă cu cele care nu au avut această afecțiune.

Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă. Rezultatele au arătat că diagnosticul de insuficiență cardiacă este asociat cu un declin semnificativ al funcției cognitive, care continuă să se agraveze în timp. De fapt, în doar șapte ani de la diagnosticare, persoanele afectate îmbătrânesc cognitiv echivalentul a 10 ani.

Studiul a fost publicat în revista Circulation: Heart Failure.

Declinul cognitiv apare mai devreme la persoanele cu insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică, care necesită ca pacienții să urmeze instrucțiuni detaliate, să-și monitorizeze simptomele și să gestioneze mai multe medicamente. Faptul că observăm acest declin cognitiv accentuat ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru medici: evaluarea funcției cognitive ar trebui să fie o parte esențială a planului de tratament”, a explicat dr. Supriya Shore, autoarea principală a studiului și profesoară asistent la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan.

Factorii de risc tradiționali pentru deteriorarea cognitivă, precum hipertensiunea sau infarctul, nu explică declinul accelerat observat în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă.

Cel mai mare declin al funcției cognitive globale, care include atenția, capacitatea de rezolvare a problemelor și luarea deciziilor, s-a înregistrat la adulții în vârstă, femei și participanți albi.

Cercetătorii au estimat că, în medie, persoanele cu insuficiență cardiacă ajung la un nivel semnificativ de deteriorare cognitivă cu aproape șase ani mai devreme decât cele fără această afecțiune. În ceea ce privește funcțiile executive, pierderea apare cu aproximativ patru ani și jumătate mai devreme.

Medicii ar trebui să comunice mai clar

„Monitorizarea regulată a funcției cognitive la persoanele în vârstă cu insuficiență cardiacă este esențială pentru a identifica din timp semnele de declin și pentru a le oferi îngrijire adecvată”, afirmă dr. Deborah A. Levine, autoare a studiului și profesoară la UM Medical School.

În plus, capacitatea cognitivă influențează semnificativ luarea deciziilor legate de tratament, care pot fi complexe și greu de înțeles în lipsa unei comunicări clare.

Această concluzie este susținută de un studiu calitativ realizat în 2024, tot de echipa lui Shore, care a arătat că majoritatea pacienților cu insuficiență cardiacă nu înțeleg bine care este prognosticul bolii lor. În schimb, îngrijitorii observă mai ușor momentul în care starea pacienților se agravează. Unii pacienți au declarat că medicii evită conversațiile despre prognostic, iar alții au spus că nu înțeleg jargonul medical folosit.

„Atât pacienții, cât și cei care îi îngrijesc, își doresc să discute deschis despre prognoză și calitatea vieții încă din stadiile incipiente ale bolii. Deși sunt conversații dificile, ele sunt absolut necesare. Având în vedere ritmul accelerat al declinului cognitiv, trebuie să ne asigurăm că pacienții sunt informați clar și tratați cu compasiune pentru a le oferi o îngrijire cât mai bună”, adaugă Shore.

Vă recomandăm să citiți și:

Iată cum culturismul poate deveni fatal: cazul unei tinere de 20 de ani

Un studiu arată că oamenii care au copii au un creier mai „tânăr”

Cum ne este afectat creierul atunci când folosim excesiv telefonul mobil

Infecția cu HPV, greșit înțeleasă atât de femei, cât și de bărbați. Mituri și realități

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase