Contraceptivele pot crește riscul de depresie al mamelor. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga-Rigshospitalet și universitățile daneze colaboratoare au realizat un studiu statistic care sugerează că utilizarea contraceptivelor hormonale (CH) în perioada postpartum este asociată cu un risc cu 49% mai mare de a dezvolta depresie în comparație cu femeile care nu utilizează astfel de metode, deși diferența absolută de risc pe parcursul a 12 luni a fost de doar 0,18 puncte procentuale. Riscurile au fost evaluate ca fiind mai mari atunci când contracepția era inițiată mai devreme după naștere.
Contraceptivele pot crește riscul de depresie al mamelor. Utilizarea contraceptivelor hormonale a fost anterior corelată cu un risc crescut de depresie în rândul populației generale, în special în cazul adolescentelor și al femeilor tinere. Însă efectele acestora în perioada postpartum rămâneau până acum neclare.
Perioada postpartum este oricum asociată cu o vulnerabilitate crescută la tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresie. În mod obișnuit, femeilor li se oferă contraceptive hormonale în această perioadă, dar studiile asupra impactului acestora în perioada postnatală sunt limitate.
În Danemarca, aproximativ 40% dintre mame încep să utilizeze contraceptive hormonale în primul an după naștere, iar în ultimii 20 de ani, ele le-au început la intervale din ce în ce mai scurte după naștere.
Studiul, publicat în JAMA Network Open, a fost realizat pe baza unui eșantion de peste 610.000 de femei care au născut pentru prima dată între 1997 și 2022. Dintre acestea, 248.274 (40,7%) au început să utilizeze contraceptive hormonale în primele 12 luni postpartum.
Cercetătorii au analizat utilizarea a patru categorii de contraceptive hormonale: contraceptive orale combinate (23,6% dintre femei); contraceptive combinate non-orale (0,9%); pilule doar cu progestogen (10,9%); contraceptive non-orale doar cu progestogen (5,3%); și dispozitive intrauterine cu eliberare de levonorgestrel (4,9%).
În medie, femeile care au utilizat contraceptive hormonale postpartum le-au folosit timp de 7,7 luni.
În decursul primului an postpartum, 9.251 de femei (1,5%) au dezvoltat depresie. Rata incidenței a fost de 21 de cazuri la 1.000 de persoane-ani în rândul utilizatoarelor de CH, în comparație cu 14 cazuri la 1.000 de persoane-ani în rândul femeilor care nu utilizau contraceptive hormonale.
Modelările statistice au estimat că, în absența utilizării contraceptivelor hormonale, riscul absolut de depresie în 12 luni ar fi fost de 1,36%. Pentru femeile care au utilizat contraceptive hormonale, riscul a fost estimat la 1,54%, rezultând o diferență absolută de 0,18 puncte procentuale.
Analiza a indicat că riscul de depresie era mai mare la femeile care începeau utilizarea contraceptivelor mai devreme în perioada postpartum. Acest risc a scăzut treptat în primele șapte luni, dar a rămas mai ridicat decât în cazul neutilizatoarelor pe întreaga perioadă de 12 luni.
Un aspect important este că riscul a fost mai ridicat la femeile fără antecedente de tulburări mintale în comparație cu cele care aveau un istoric de astfel de probleme, scrie Medical Xpress.
Fiind un studiu observațional, rezultatele nu stabilesc o relație de cauzalitate între contraceptivele hormonale și depresia postpartum. De asemenea, nu s-a realizat o comparație directă cu femeile care încep utilizarea contraceptivelor hormonale în afara perioadei postpartum.
Un alt factor care ar putea influența corelația este protocolul de monitorizare a pacientelor cu simptome de stres, anxietate, insomnie, sângerare excesivă sau depresie postpartum. În Danemarca, îngrijirea postpartum este bine dezvoltată, iar pacientele beneficiază de vizite regulate la domiciliu din partea personalului medical specializat. Acest lucru ar putea influența modul în care simptomele sunt detectate și raportate.
Începerea utilizării contraceptivelor hormonale după naștere a fost asociată cu un risc crescut de depresie în primul an postpartum. Riscul a fost crescut pentru toate tipurile de contraceptive hormonale, cu excepția pilulelor doar cu progestogen, care au prezentat un model de risc variabil.
Rezultatele sugerează că este necesară o evaluare atentă a impactului contraceptivelor hormonale în perioada postpartum și că ar putea fi benefic ca femeile să fie informate despre riscurile asociate înainte de a începe utilizarea acestora.
Un studiu arată că oamenii care au copii au un creier mai „tânăr”
Cum ne este afectat creierul atunci când folosim excesiv telefonul mobil
Infecția cu HPV, greșit înțeleasă atât de femei, cât și de bărbați. Mituri și realități
O doză zilnică de broccoli ajută la reglarea zahărului din sânge, arată un studiu