Home » Știință » Test de cultură generală. De ce avem buric?

Test de cultură generală. De ce avem buric?

Publicat: 03.04.2025

Este evident pentru toți că buricul nu este doar un loc unde se adună scamele din haine. Dar de ce avem buric?

De ce avem buric? În perioada fetală, buricul arată mai degrabă ca o butonieră decât ca un buric. Acesta conectează fătul la cordonul ombilical, prin care primește nutrienți și oxigen de la mamă, eliminând în același timp deșeurile.

După naștere, cordonul ombilical nu mai este necesar, așa că medicul îl taie, lăsând în urmă un mic ciot. În câteva săptămâni, acesta se usucă și cade, lăsându-i loc unui buric de tip „înăuntru” (concav) sau „în afară” (proeminent). Majoritatea oamenilor au buric concav, scrie Live Science.

De ce avem buric și ce se găsește în acesta?

Dar ce se află, de fapt, în buricul tău? În 2011, o echipă de oameni de știință a lansat Belly Button Biodiversity Project pentru a afla. Cercetătorii proveneau de la Departamentul de Biologie al Universității de Stat din Carolina de Nord (NC State) și de la Nature Research Center (NRC) din cadrul Muzeului de Științe Naturale din Carolina de Nord, ambele instituții fiind din SUA.

„Ne dorim să îi ajutăm pe oameni să înțeleagă și să aprecieze speciile microscopice alături de care trăim zi de zi”, a declarat dr. Holly Menninger, entomolog și directoare de comunicare științifică la NC State. Când ne gândim la bacterii, de obicei le asociem cu bolile, însă, în realitate, majoritatea organismelor care trăiesc pe pielea noastră ne protejează de agenții patogeni, adică microorganismele care pot cauza infecții.

În cadrul acestui proiect, participanții și-au introdus în buric bețișoare de bumbac pentru a colecta mostre. Primele 66 de probe au fost prelevate de la vizitatori ai muzeului și alți voluntari. Dr. Meg Lowman, directoarea NRC și membră a echipei, a subliniat că proiectul a fost incluziv și educativ, ajutându-i pe vizitatori să înțeleagă provocările și tehnicile colectării datelor științifice.

Un număr impresionant de bacterii

Rezultatele au arătat că buricul este un habitat extrem de divers. Cercetătorii au identificat 2.368 de specii diferite de bacterii, iar mai mult de jumătate dintre acestea ar putea fi complet necunoscute pentru știință. „Buricele mi-au amintit de pădurile tropicale. Diferențele dintre ele au fost mai mari decât ne-am așteptat”, a scris dr. Rob Dunn, biolog la NC State și liderul proiectului.

În medie, fiecare buric conținea aproximativ 67 de specii de bacterii, însă niciuna nu era comună la toți participanții. Doar opt specii au fost prezente la cel puțin 70% dintre subiecți. Cercetătorii au analizat factori precum vârsta, sexul și tipul buricului (concav sau proeminent), dar nu au reușit să explice de ce unele specii erau prezente la anumiți oameni și absente la alții. Totuși, au observat că cele opt specii comune erau și cele mai abundente, adică atunci când apăreau într-un buric, existau în număr mare, explică National Geographic.

În noiembrie 2012, echipa și-a publicat primele concluzii în lucrarea „A Jungle in There: Bacteria in Belly Buttons are Highly Diverse, But Predictable”. Următorul pas al cercetării vizează analizarea a 600 de mostre colectate din întreaga Americă de Nord. „Cu această varietate, vom putea, poate, să explicăm diferențele dintre oameni în funcție de micile ecosisteme din buricele lor”, a scris Dunn.

Vă recomandăm să citiți și:

Visatul cu ochii deschiși poate fi chiar benefic, arată noi cercetări

Cât de adevărat este că geniile sunt mai dezordonate?

Oamenii de știință au creat un spray nazal pentru tratarea leziunilor cerebrale traumatice

Cercetările sugerează că există patru categorii de îndrăgostiți

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase