Pe măsură ce administrația lui Donald Trump continuă să reducă drastic finanțarea științifică și să diminueze rolul cercetării în timp ce numește în funcții-cheie persoane cu viziuni anti-vacciniste, majoritatea cercetătorilor ar vrea să plece din SUA.
Potrivit unui sondaj realizat de revista Nature pe un eșantion de peste 1.200 de cercetători, 75% dintre aceștia iau în considerare plecarea din SUA. Europa și Canada sunt destinațiile preferate.
Majoritatea cercetătorilor ar vrea să plece din SUA. Iard dacă acesta nu ar fi un semnal suficient de îngrijorător, 79% dintre cercetătorii postdoctorali și 255 dintre cei 340 de doctoranzi chestionați au declarat că ar lua în calcul plecarea.
„Oriunde știința este sprijinită”, a scris un respondent despre locul în care s-ar muta.
„Aceasta este țara mea, îmi iubesc mult patria. Dar mulți dintre mentorii mei îmi spun că trebuie să plec, chiar urgent”, a declarat un student la o prestigioasă universitate americană.
Aceasta este realitatea tristă pentru cercetători, care văd din ce în ce mai puține perspective în SUA sub conducerea lui Trump. Sondajul scoate în evidență pericolul unui exod masiv de inteligență, în condițiile în care oamenii de știință sunt obligați să își caute oportunități în străinătate. Experții avertizează că reputația SUA ca lider global în cercetare a fost grav afectată de actuala administrație, ceea ce ar putea avea consecințe economice dezastruoase pe termen lung.
Chiar dacă mii de oameni de știință au fost reangajați după concedierile în masă din agențiile federale, temerile privind noi reduceri de personal sunt încă mari. Așa-numitul Department of Government Efficiency (DOGE) al lui Elon Musk continuă să desființeze agenții una după alta. Cel mai recent, în data de 1 aprilie, sute de angajați din domeniul sănătății au fost informați că își vor pierde locurile de muncă, a notat Futurism.
Reducerea masivă a granturilor și burselor i-a pus pe cercetătorii americani într-o situație critică. Studiile și testele clinice au fost întrerupte, iar numeroase proiecte au fost anulate.
„Este sfâșietor să văd cum tot acest efort a fost oprit. Caut activ oportunități în Europa, Australia și Mexic. Dacă vreau să continui să lucrez în acest domeniu, trebuie să găsesc un loc care să prioritizeze acest lucru”, a declarat studentul menționat anterior.
Între timp, instituțiile din afara SUA se pregătesc să primească un val de talente.
„Din discuțiile pe care le avem cu universități din alte țări și din ce spun alți cercetători care își caută locuri de muncă în afara SUA, multe instituții văd această situație ca pe o oportunitate unică”, a declarat un cercetător care a fost în contact cu o universitate canadiană după ce și-a pierdut finanțarea de la National Institutes of Health.
„Inițial, întrebarea era ‘Putem recruta câțiva cercetători?’. Acum a devenit ‘Câți cercetători putem lua efectiv?’, pentru că cererea este uriașă”, a adăugat el. Scăderea numărului de cercetători din SUA ar putea afecta grav competitivitatea țării, mai ales în domenii de mare interes, precum Inteligența Artificială.
„Universitățile sunt motoare esențiale ale inovației. Acest lucru înseamnă, practic, să omori gâsca ce face ouăle de aur”, a declarat Sabrina Howell, profesoară la Universitatea din New York (SUA), pentru The New York Times.
Pe scurt, atacul administrației Trump asupra științei s-ar putea dovedi o greșeală de proporții uriașe, cu efecte ireversibile.
„Timp de 60-80 de ani am avut o evoluție bună. Dar uneori nu realizezi valoarea unui lucru până când nu-l pierzi”, a declarat Daniel Gross, economist la Universitatea Duke (SUA), pentru The New York Times.
O doză zilnică de broccoli ajută la reglarea zahărului din sânge, arată un studiu
Cum să tratezi alergiile de primăvară?
O firmă americană de biotehnologie încearcă să readucă la viață mamuții lânoși
Mituri și realități: Cât de mult își doresc cu adevărat bărbații să înșele?