Cercetătorii au stabilit o legătură între petrecerea mai multor ore jucând jocuri video și creșterea inteligenței copiilor, ceea ce contrazice, într-o oarecare măsură, afirmația conform căreia jocurile sunt nocive pentru mințile tinere.
Deși diferența în ceea ce privește abilitățile cognitive a fost mică și nu este suficientă pentru a demonstra o relație cauzală, este suficientă pentru a fi notabilă – iar studiul a avut grijă să ia în considerare variabilele, inclusiv diferențele genetice și mediul socio-economic al copilului.
Între timp, privitul la televizor și utilizarea social media nu au părut să aibă un efect pozitiv sau negativ asupra inteligenței. Cercetarea ar trebui să se dovedească utilă în dezbaterea cu privire la cât de mult timp petrecut în fața ecranului este potrivit pentru mințile tinere, scrie ScienceAlert.
„Media digitală definește copilăria modernă, dar efectele sale cognitive sunt neclare și intens dezbătute”, scrie echipa din Țările de Jos, Germania și Suedia în lucrarea publicată. „Credem că studiile cu date genetice ar putea clarifica afirmațiile cauzale și ar putea corecta rolul de obicei neexplicat al predispozițiilor genetice.”
Cercetătorii au analizat înregistrările privind timpul petrecut în fața ecranului pentru 9 855 de copii din cadrul studiului ABCD, toți din SUA și în vârstă de 9 sau 10 ani. În medie, tinerii au raportat că petreceau 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor sau la videoclipuri online, o oră jucând jocuri video și o jumătate de oră socializând pe internet.
Ei au accesat apoi datele a peste 5 000 dintre acești copii doi ani mai târziu. În această perioadă, cei din studiu care au declarat că petrec mai mult timp decât norma cu jocurile video au înregistrat o creștere de 2,5 puncte IQ peste creșterea medie.
Creșterea punctului de IQ s-a bazat pe performanța copiilor la sarcini care includeau înțelegerea cititului, procesarea vizual-spațială și o sarcină axată pe memorie, gândire flexibilă și autocontrol.
Este important de remarcat faptul că, deși studiul a analizat doar copiii din SUA și nu a diferențiat între tipurile de jocuri video, este totuși o perspectivă valoroasă asupra jocurilor și IQ-ului – și susține ideea că inteligența nu este o constantă fixă cu care ne naștem.
„Rezultatele susțin afirmația că timpul petrecut în fața ecranului nu afectează, în general, abilitățile cognitive ale copiilor și că jocurile video pot contribui, de fapt, la creșterea inteligenței”, a declarat Torkel Klingberg, neurocercetător la Institutul Karolinska din Suedia, în 2022, când a fost publicat studiul.
După cum remarcă, acesta nu este primul studiu care sugerează că ar putea exista o legătură între timpul petrecut de copii cu jocurile video și dezvoltarea abilităților lor cognitive – și se pare că există și alte beneficii asociate jocurilor video.
Echipa din spatele cercetării actuale spune că eșantioanele mici, diferitele modele de studii și lipsa de considerare a influențelor genetice și socio-economice au condus la rapoartele contradictorii privind efectele timpului petrecut în fața ecranului pe care le-am văzut până în prezent. Acestea sunt limitări pe care acest studiu a urmărit să le minimizeze.
Toate acestea pentru a spune că există o mulțime de factori în joc, atât în ceea ce privește modul în care inteligența ar putea fi dezvoltată și formată, cât și în diferitele moduri în care timpul petrecut în fața ecranului ar putea afecta corpurile și obiceiurile noastre – deci este nevoie de mult mai multe studii.
Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video
Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral
Amber, cel mai mare dezvoltator independent de jocuri video din România, deschide un nou studio