Roverul Perseverance al NASA a dat peste o rocă ciudată dar interesantă pe marginea craterului Jezero de pe Marte.
Roca pare să fie formată din sute de obiecte ciudate, de formă sferică, denumite „afine” atunci când au fost văzute anterior pe Planeta Roșie.
În urmă cu puțin peste două săptămâni, roverul a ajuns la Broom Point, la capătul inferior al zonei Witch Hazel Hill, situată chiar pe marginea craterului Jezero. De pe orbită, NASA a identificat o serie de benzi cu tonuri deschise și închise și a trimis roverul să investigheze.
„Observațiile de la Witch Hazel arată materiale stratificate care datează probabil dintr-o perioadă în care Marte avea un climat foarte diferit de cel de astăzi”, a explicat NASA, înainte de ascensiunea roverului.
„Aceste observații au scos la iveală un strat de rocă cu tonuri deschise, similar cu cel găsit la Bright Angel, zona în care Perseverance a descoperit și a prelevat recent probe care prezintă semnături chimice și structuri care ar fi putut fi formate de viață în urmă cu miliarde de ani, când zona conținea apă curgătoare.”
În timp ce se aflau în zona Witch Hazel Hill și prelevau probe, NASA a observat stânca neobișnuită din apropiere. Numind stânca St. Pauls Bay, echipa a constatat că aceasta era formată din sute de sfere gri închis, de dimensiuni milimetrice.
„Unele dintre acestea au apărut ca forme mai alungite, eliptice, în timp ce altele posedau margini unghiulare, reprezentând probabil fragmente de sferule rupte. Unele sfere posedau chiar și mici găuri de ac!”, a împărtășit Alex Jones, candidat la doctorat la Imperial College din Londra, într-o actualizare NASA.
Există câteva explicații posibile pentru această rocă neobișnuită, formațiuni similare fiind observate în Golful Yellowknife din craterul Gale de către Curiosity, iar texturi asemănătoare floricelelor fiind observate de Perseverance în craterul Jezero.
„În fiecare dintre aceste cazuri, sferulele au fost interpretate drept caracteristici care s-au format prin interacțiunea cu apa subterană care circulă prin spațiile cu pori din rocă”, a adăugat Jones.
„Totuși, nu toate sferulele se formează în acest fel. De asemenea, ele se formează pe Pământ prin răcirea rapidă a picăturilor de rocă topită formate în timpul unei erupții vulcanice, de exemplu, sau prin condensarea rocii vaporizate de impactul unui meteorit.”
Aspectul neobișnuit al rocii se poate datora, de asemenea, concrețiunilor, dar aceasta este puțin mai neobișnuită decât celelalte, deoarece este o „rocă flotantă”, ceea ce înseamnă că nu se potrivește cu mediul înconjurător, scrie IFLScience.
Echipa crede că ar putea avea legătură cu benzile cu tonuri întunecate observate de pe orbită și examinează acum contextul geologic din jurul descoperirii pentru a determina cum s-a format.
Roverul Perseverance a extras cea mai veche mostră de pe Marte de până acum
Roverul Perseverance a găsit ceva ce seamănă cu un cap de om pe Marte
Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul