Test de cultură generală. De ce se înnegresc bananele?

31 03. 2025, 11:00

De ce se înnegresc bananele? Ciclul de viață al unei banane este plin de transformări: începe cu un verde intens, trece printr-un galben apetisant și, dacă nu este consumată la timp, ajunge la un maro neatractiv. Dar ce anume determină aceste schimbări?

De ce se înnegresc bananele? Răspunsul stă într-un gaz pe care acestea îl produc în exces.

Ca majoritatea fructelor, bananele produc și reacționează cu un hormon volatil numit etilenă, care are un rol esențial în procesul de coacere. La început, o banană necoaptă este tare, acidă și are o nuanță verde datorită clorofilei, un pigment esențial în fotosinteză.

Când este expusă la etilenă, structura chimică a fructului începe să se modifice: acizii din banană încep să se descompună, reducând gustul acru; pulpa devine mai moale; iar clorofila se degradează și îi lasă loc unui pigment galben, semnalând coacerea fructului.

În acest moment, banana este dulce, moale și numai bună de consumat, explică Britannica.

De ce se înnegresc bananele? De la coaptă la prea coaptă

Spre deosebire de alte fructe, care produc doar cantități mici de etilenă pe măsură ce se coc, bananele generează o cantitate foarte mare din acest gaz. Acest exces accelerează procesul de coacere și, în cele din urmă, determină supra-coacerea.

Pe măsură ce nivelul de etilenă crește, pigmenții galbeni încep să se descompună, iar bananele dezvoltă pete maro printr-un proces numit brunificare enzimatică. Aceasta este aceeași reacție chimică care apare când un fruct este lovit sau zdrobit, un motiv în plus pentru care bananele vătămate se strică mai repede.

Trucuri pentru a controla coacerea

Pentru a grăbi coacerea, pune o banană verde într-o pungă de hârtie maro. Etilena se va acumula în interiorul pungii, accelerând transformarea bananei în galben auriu.

Pentru a încetini coacerea, păstrează bananele la frigider. Temperaturile scăzute reduc producția de etilenă, prevenind înnegrirea rapidă.

Pentru a evita supra-coacerea, ține bananele departe de alte fructe coapte, cum ar fi merele sau perele, care produc și ele etilenă și pot accelera procesul.

Bananele sunt fructe delicioase, dar au tendința de a-și accelera singure maturizarea, ajungând rapid la stadiul de supra-coacere. Înțelegerea modului în care funcționează etilena ne ajută să le păstrăm proaspete mai mult timp și să le consumăm la momentul potrivit.

Vă recomandăm să citiți și:

Suplimentele de colagen funcționează sau nu?

O femeie cu senzația de arsură la picioare a descoperit că avea viermi în creier

Activitatea fizică, asociată cu un risc mai scăzut de demență, tulburări de somn și alte boli

Motivul surprinzător pentru care Stația Spațială Internațională îmbolnăvește astronauții