Cafeaua poate conține niveluri ridicate de compuși care cresc colesterolul LDL („rău”), dar există o soluție simplă pentru a-i reduce. Depinde doar de modul în care prepari cafeaua.
Diterpenele sunt compuși naturali produși de plante, având diverse efecte asupra organismului uman. Două dintre acestea, cafestolul și kahweolul, au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL, ceea ce poate crește riscul de boli cardiovasculare.
Cercetătorii suedezi au analizat nivelurile acestor compuși în cafeaua preparată cu diferite metode și au descoperit că modul în care prepari cafeaua influențează semnificativ concentrația lor.
Studiul a arătat că metodele care nu filtrează cafeaua corespunzător duc la concentrații mai mari de diterpene.
Cafeaua fiartă (metodă populară în Suedia) a avut cele mai mari concentrații: aproximativ 940 mg/L cafestol și 680 mg/L kahweol.
Espresso părea la prima vedere cea mai riscantă metodă, cu o concentrație medie de 1.060 mg/L de cafestol, dar variațiile de la o mostră la alta au fost mari.
Cafeaua din aparatele de birou (atât cele cu cafea măcinată, cât și cele cu concentrat lichid) a avut un conținut ridicat de diterpene: 174 mg/L cafestol și 135 mg/L kahweol.
French press și percolatoarele au avut niveluri moderate, sub 90 mg/L cafestol și 70 mg/L kahweol.
Cea mai sigură metodă pentru reducerea diterpenelor este cafeaua filtrată prin hârtie, scrie Science Alert. Cafeaua preparată astfel a avut concentrații extrem de mici: 11,5 mg/L cafestol și 8,2 mg/L kahweol.
În plus, cercetătorii au descoperit că filtrarea cafelei fierte printr-un material textil sau hârtie a redus semnificativ nivelurile de diterpene, scăzând concentrația de cafestol la 28 mg/L și de kahweol la 21 mg/L.
Echipa a calculat beneficiile pentru o persoană care bea trei cești de cafea pe zi, cinci zile pe săptămână. Trecerea de la cafeaua din aparat la cea filtrată ar putea reduce colesterolul LDL suficient pentru a scădea riscul relativ de boli cardiovasculare cu 13% în 5 ani și cu 36% în 40 de ani.
Deși studiul are unele limitări, precum dimensiunea redusă a eșantioanelor și variabile necontrolate (mărimea porilor filtrului, presiunea apei, temperatura), rezultatele i se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre efectele cafelei asupra sănătății.
Dacă bei cafea zilnic și vrei să reduci riscurile pentru sănătate, optează pentru cafeaua filtrată prin hârtie. Aceasta elimină majoritatea substanțelor care cresc colesterolul „rău” și poate contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cercetarea a fost publicată în Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Un salariu mai mare aduce mai multă satisfacție în viață, dar și mai mult stres
Oamenii care petrec foarte mult timp pe rețelele sociale sunt mai expuși la afecțiuni psihiatrice
De ce ni se face „pielea de găină”? Unii oameni pot controla acest reflex