Test de cultură generală. Ce este laptele UHT?
Ce este laptele UHT și cum diferă de „laptele proaspăt” și laptele crud?
Laptele UHT (sau ultrapasteurizat) este laptele procesat la o temperatură ultra-înaltă (Ultra High Temperature). Sterilizarea are loc prin încălzirea rapidă a laptelui la cel puțin 135°C, menținerea lui la această temperatură timp de câteva secunde, apoi răcirea bruscă la temperatura ambientală. Acest proces distruge toate microorganismele prezente în laptele crud. Atunci când este ambalat în recipiente aseptice, laptele UHT are un termen de valabilitate de câteva luni și nu necesită refrigerare până la deschiderea ambalajului.
Durata de conservare a laptelui UHT nu este limitată de creșterea microorganismelor, ci de modificări fizice, chimice și enzimatice ale laptelui.
Diferența dintre laptele UHT, laptele pasteurizat și laptele crud
„Lapte proaspăt” este un termen folosit de consumatori pentru a descrie laptele care este distribuit sub formă refrigerată. De obicei, acesta este lapte pasteurizat, ceea ce înseamnă că a fost încălzit la 72-74°C timp de 15-20 de secunde. Pasteurizarea elimină toate microorganismele patogene (care provoacă boli) din laptele crud. Pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor care pot cauza alterarea, laptele pasteurizat trebuie păstrat la temperaturi scăzute pe tot parcursul distribuției și depozitării. În funcție de numărul inițial de microorganisme și de temperatura de păstrare, termenul de valabilitate al laptelui pasteurizat este, de obicei, de aproximativ 7 zile.
Laptele crud este laptele obținut direct de la vaci (sau alte animale) fără a fi supus vreunui proces de tratare. Consumul de lapte crud poate provoca boli grave, deoarece poate conține microorganisme periculoase. Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, între 1993 și 2006, peste 1.500 de persoane din Statele Unite s-au îmbolnăvit după ce au consumat lapte crud. Din acest motiv, în multe țări, toate produsele lactate vândute în magazine trebuie să fie pasteurizate sau tratate UHT. În unele piețe, consumatorii cumpără lapte crud și îl fierb acasă pentru a-l face sigur pentru consum, însă acest proces este dificil de controlat pentru a menține calitatea laptelui.
De ce laptele ultrapasteurizat nu necesită conservanți?
Tratamentul termic ultra-înalt utilizat pentru producerea laptelui UHT elimină complet microorganismele. Laptele este apoi ambalat în recipiente aseptice, care împiedică pătrunderea oricăror microorganisme, permițându-i astfel să rămână sigur pentru consum luni întregi, fără refrigerare. Nu este nevoie de conservanți în laptele UHT, deoarece nu există microorganisme care să se dezvolte. În plus, ambalajele aseptice protejează produsul de aer și lumină, menținându-i calitatea, explică Tetra Pak.
Laptele UHT poate avea un gust ușor diferit de laptele pasteurizat, din cauza temperaturii mai ridicate la care este tratat. Gustul său este adesea descris ca fiind mai „fiert”, mai bogat și mai cremos în comparație cu laptele pasteurizat. Totuși, această diferență este minoră atunci când ambele sunt consumate la aceeași temperatură: unii oameni o percep, alții nu.
În ceea ce privește valoarea nutritivă, laptele UHT și laptele proaspăt au aceiași nutrienți esențiali, precum proteine, calciu și vitamina D.
Vă recomandăm să citiți și:
Mii de vieți ar putea fi salvate prin combinarea a două medicamente care scad colesterolul
Durata vieții este influențată mai mult de alegeri decât de gene, arată un studiu
Schimbarea simplă din alimentație care poate scădea colesterolul
Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor