Home » Știință » Câștigurile femeilor scad cu 10% la patru ani de la diagnosticarea menopauzei

Câștigurile femeilor scad cu 10% la patru ani de la diagnosticarea menopauzei

Publicat: 27.03.2025

Câștigurile femeilor scad cu 10% în anii de după un diagnostic de menopauză, tot mai multe dintre acestea renunțând la muncă sau reducându-și numărul de ore lucrate, conform unui nou studiu realizat de University College London (UCL) și publicat de Institute for Fiscal Studies din Anglia.

Economiștii de la UCL, Universitatea din Bergen (Norvegia), Universitatea Stanford (SUA) și Universitatea din Delaware (SUA) au calculat că femeile suferă, în medie, o reducere de 4,3% a veniturilor în primii patru ani de după un diagnostic de menopauză, pierderile ajungând la 10% până în al patrulea an.

Câștigurile femeilor scad cu 10% după menopauză, scăderea reprezentând aproximativ jumătate din pierderea estimată de 23% a veniturilor în rândul proaspetelor mame, cunoscută și sub numele de „penalitatea maternității”.

Câștigurile femeilor scad cu 10% la patru ani de la diagnosticarea menopauzei

Cercetătorii au analizat date din Suedia și Norvegia, acestea incluzând dosare medicale care identificau data primului diagnostic de menopauză. Ei au comparat femeile diagnosticate cu menopauză cu cele care au primit acest diagnostic mai târziu, pentru a separa impactul menopauzei de cel general al îmbătrânirii.

Eșantionul principal a inclus femei născute între 1961 și 1968, care au primit un diagnostic legat de menopauză între vârstele de 45 și 55 de ani.

Scăderea veniturilor în timpul menopauzei a fost determinată în principal de reducerea probabilității de a lucra și de diminuarea numărului de ore contractate, au descoperit cercetătorii.

În cei patru ani de după diagnostic, probabilitatea de a solicita beneficii pentru incapacitate de muncă a crescut cu 4,8%, ceea ce sugerează că simptomele menopauzei au un impact semnificativ asupra modului în care femeile muncesc, a concluzionat echipa de cercetare.

Oamenii de știință solicită o mai bună informare despre menopauză și un acces îmbunătățit la îngrijiri specializate pentru femeile care trec prin această etapă, scrie Eurek Alert.

De ce câștigurile femeilor scad cu 10% după menopauză?

„Toate femeile trec prin menopauză, dar experiența fiecăreia este diferită. Studiul nostru analizează femeile cu un diagnostic medical de menopauză, ceea ce înseamnă că acestea ar putea avea simptome mai severe decât populația generală. Rezultatele noastre arată cum impactul negativ al menopauzei variază considerabil de la o femeie la alta”, a declarat autoarea principală a studiului, profesoara Gabriella Conti, de la UCL Economics.

Scăderea veniturilor și reducerea numărului de ore lucrate sunt mai pronunțate în rândul femeilor fără studii universitare, în timp ce femeile cu diplome universitare nu par să fie afectate de această penalizare, au descoperit cercetătorii.

„Femeile absolvente de studii superioare sunt, în medie, mai bine informate despre simptomele menopauzei și mai conștiente de opțiunile de tratament. Acest lucru le poate ajuta să se adapteze mai ușor și să-și continue activitatea profesională pe durata menopauzei. Descoperirile noastre sugerează că o informare mai bună și un acces îmbunătățit la îngrijiri medicale specifice menopauzei sunt esențiale pentru eliminarea penalității menopauzei și pentru crearea unor medii de muncă mai favorabile femeilor în această perioadă de tranziție”, a explicat prof. Conti.

Studiul a mai arătat că unele locuri de muncă sunt mai „prietenoase cu menopauza” decât altele. Femeile angajate în companii mai mici și în sectorul privat au suferit o scădere mai mare a veniturilor decât cele care lucrează în organizații mari și în sectorul public.

Menopauza a dus la vizite mai dese la medic

Cercetătorii au analizat și impactul diagnosticului de menopauză asupra cererii de îngrijire medicală. Spre deosebire de scăderea veniturilor, care are un efect de lungă durată, diagnosticul de menopauză a condus la o creștere bruscă, dar de scurtă durată, a vizitelor la medicul de familie și la specialiști, urmată de o creștere prelungită a utilizării medicamentelor.

Datele au indicat o creștere a utilizării terapiei de substituție hormonală (HRT) pentru tratarea simptomelor fizice ale menopauzei, dar și o creștere de 5,1% a utilizării antidepresivelor după diagnostic.

Studiul a analizat și modul în care conștientizarea publicului influențează îngrijirea legată de menopauză, bazându-se pe difuzarea unei emisiuni TV de referință din Suedia, numită „Klimakteriet: Det ska hända dig med” („Menopauza: Și ție ți se va întâmpla”).

Cercetătorii au constatat că emisiunea a determinat o creștere a numărului de diagnostice și a prescripțiilor pentru terapia hormonală, probabil ca urmare a unei cereri mai mari din partea pacientelor și a unei reacții sporite din partea medicilor. Aceste constatări sugerează că o mai mare conștientizare publică poate duce la îmbunătățiri durabile în diagnosticare și tratament, în special în rândul femeilor cu un nivel mai scăzut de educație.

„Am fost surprinși să descoperim cât de puține studii analizează efectele economice ale menopauzei, având în vedere că este o experiență prin care trec mai mult de jumătate dintre adulții lumii. Sperăm că cercetarea noastră va aduce mai multă lumină asupra modului în care menopauza afectează cariera și bunăstarea femeilor”, a afirmat profesoara Rita Ginja, coautoare a studiului, de la Universitatea din Bergen.

„Pe măsură ce societățile îmbătrânesc și economiile se bazează tot mai mult pe prelungirea vieții active, factorii de decizie trebuie să înțeleagă forțele care determină retragerea femeilor din câmpul muncii. Studiul nostru sugerează că menopauza este una dintre acestea”, a încheiat Conti.

Vă recomandăm să citiți și:

Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor

Populația Pământului, calculată greșit. Câți oameni ar exista de fapt în lume?

Au fost indentificate zonele din creier care ne ajută să ne amintim cuvinte

Ce puteți face astfel încât somnul de după-amiază să nu vă strice ziua?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase