Un jet radio care se întinde pe o distanță de 6 milioane de ani-lumină naște teama de o extincție în masă

25 03. 2025, 10:00

A fost detectat un jet radio care se întinde pe o distanță de 6 milioane de ani-lumină. Unele găuri negre supermasive găsite în galaxiile eliptice uriașe devin surse de jeturi colosale de radio, adică fluxuri puternice de particule încărcate care sunt ejectate aproape cu viteza luminii. Aceste jeturi conțin cantități enorme de radiații, capabile să schimbe destinul galaxiilor care le găzduiesc.

Deși se crede în mod obișnuit că aceste jeturi există doar în galaxiile eliptice, cercetătorii au descoperit acum o galaxie spirală cu un jet radio care se întinde pe o distanță de 6 milioane de ani-lumină.

Această descoperire ridică îngrijorări, deoarece sugerează că propria noastră galaxie, Calea Lactee, care este tot o galaxie spirală, ar putea experimenta radiații similare în viitor.

„Asta înseamnă că, în viitor, Calea Lactee ar putea crea jeturi energetice similare, cu razele cosmice, razele gamma și razele X pe care le produc, provocând haos în sistemul nostru solar din cauza radiației crescute și a potențialului de a provoca o extincție în masă pe Pământ”, notează autorii studiului.

Un jet radio care se întinde pe o distanță de 6 milioane de ani-lumină

Folosind date de la Telescopul Spațial Hubble și alte instrumente avansate, cercetătorii au studiat o galaxie spirală gigantică (2MASX J23453268−0449256). Această galaxie este de trei ori mai mare decât Calea Lactee și adăpostește o gaură neagră uriașă, care este de miliarde de ori mai grea decât Soarele nostru, scrie Interesting Engineering.

Jeturile colosale sunt emise de gaura neagră și influențează diverse procese din interiorul și din jurul galaxiei. De exemplu, 2MASX J23453268−0449256 are în jurul său cantități mari de material care formează stele, dar jeturile nu îi permit materialului să se adune.

„Galaxia este înconjurată de un halo vast de gaz fierbinte, care emite raze X. În timp ce acest halo se răcește lent, jeturile găurii negre acționează ca un cuptor cosmic, prevenind formarea de noi stele, în ciuda prezenței materialului abundent care poate forma stele”, spun autorii studiului.

Legătura cu galaxia noastră

Dar ce legătură are acest lucru cu Calea Lactee? Ei bine, galaxia noastră are și ea o gaură neagră în centrul său, care este de patru milioane de ori mai grea decât Soarele. Aceasta se numește Sagittarius A* (Sgr A*) și este, în prezent, inactivă, adică nu emite jeturi.

Totuși, dacă Sgr A* înghite o stea sau o galaxie pitică sau dacă o adunătură de gaze cade în interiorul său, această gaură neagră ar putea începe să emită jeturi colosale puternice. Astfel de evenimente au fost deja observate în alte galaxii, unde stelele sunt sfâșiate de găurile negre. Odată ce Sgr A* începe să emită jeturi radio colosale, acest lucru ar putea perturba fluxul de energie din galaxia noastră, ducând la unul dintre următoarele trei scenarii posibile.

Ce consecințe ar avea un jet radio care se întinde pe o distanță de 6 milioane de ani-lumină dacă ar fi în Calea Lactee?

Primul scenariu este că jeturile vor schimba modul în care gazele, praful și alte materiale interacționează în interiorul și în jurul galaxiei noastre. Acest lucru ar putea influența formarea stelelor în anumite părți ale galaxiei.

Un al doilea scenariu ar putea fi o creștere bruscă a mutațiilor genetice pe Pământ, cauzată de radiațiile crescute. Speciile care nu se pot adapta la aceste schimbări vor fi probabil condamnate la dispariție. Totuși, nici acesta nu este cel mai sumbru scenariu. Jeturile colosale intense au și puterea de a distruge atmosferele planetelor. Pe Pământ, acest lucru ar putea duce la deteriorarea stratului de ozon, provocând dispariția tuturor formelor de viață de pe planetă. „Dacă Pământul ar fi expus la un jet direct sau apropiat, acesta ar putea degrada stratul nostru de ozon și ar duce la o extincție în masă”, adaugă autorii studiului.

În ciuda găzduirii unei găuri negre uriașe și a experienței celor mai puternice jeturi colosale, 2MASX J23453268−0449256 a reușit să rămână intactă; dar cum? Potrivit autorilor studiului, răspunsul la această întrebare se află în compoziția sa. Spre deosebire de Calea Lactee, galaxia are de zece ori mai multă materie întunecată. Cercetătorii sugerează că această materie întunecată, în combinație cu gaura neagră, asigură o structură echilibrată pentru 2MASX J23453268−0449256.

Prin urmare, „înțelegerea acestor galaxii rare ar putea oferi indicii vitale despre forțele invizibile care guvernează Universul, inclusiv despre natura materiei întunecate, soarta pe termen lung a galaxiilor și originile vieții”, a spus Shankar Ray, coautor al studiului și doctorand la Christ University (India).

Studiul a fost publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Vă recomandăm să citiți și:

Riscul de a fi loviți de asteroid în 2032 a fost recalculat la aproape zero, dar rămâne o mică problemă

Planeta Marte avea cândva plaje numai bune pentru vacanțe, arată un studiu

O emisie radio misterioasă a fost urmărită până la un „cimitir cosmic” masiv de stele antice

Oamenii de știință au dezvoltat o formă bizară de gheață cosmică