Schimbarea simplă din alimentație care poate scădea colesterolul
Înlocuirea gustărilor zilnice cu o mână de nuci pecan nu doar că poate satisface o poftă, dar poate scădea colesterolul și îmbunătăți calitatea generală a dietei.
Un studiu realizat de Penn State Department of Nutritional Sciences (SUA) a constatat că persoanele cu risc de sindrom metabolic care au consumat nuci pecan în locul gustărilor obișnuite au avut profiluri de colesterol mai bune și au urmat o alimentație mai sănătoasă.
Cercetătorii au recrutat 138 de adulți cu unul sau mai mulți factori de risc pentru sindrom metabolic, incluzând obezitate abdominală, trigliceride ridicate, nivel scăzut de colesterol HDL, tensiune arterială mare și glicemie ridicată. Participanții, cu vârste cuprinse între 25 și 70 de ani, au fost împărțiți în două grupuri: un grup care a consumat zilnic aproximativ 57 grame de nuci pecan în locul gustărilor obișnuite; și un grup care și-a menținut dieta obișnuită.
Timp de 12 săptămâni, cercetătorii au colectat date privind sănătatea vasculară și analize sanguine, iar participanții au raportat consumul alimentar de nouă ori printr-o metodă de reamintire a dietei pe 24 de ore. Toți au fost instruiți să evite alte tipuri de nuci și să își mențină stilul de viață constant.
Dieta care poate scădea colesterolul
Cei care au consumat nuci pecan au prezentat îmbunătățiri semnificative ale unor markeri asociați sănătății cardiovasculare precum: reducerea colesterolului total; scăderea colesterolului LDL („colesterolul rău”), care se poate acumula în artere și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral; reducerea colesterolului non-HDL; îmbunătățirea raportului colesterol total/HDL; și scăderea trigliceridelor, care, în cantități mari, cresc riscul de boli cardiovasculare
Mai mult, participanții care au consumat nuci pecan au înregistrat o creștere cu 17% a calității generale a dietei, bazată pe conformitatea cu Dietary Guidelines for Americans. Aceștia au consumat mai multe proteine vegetale și fructe de mare, ambele considerate deficitare în dieta americană tipică, scrie SciTechDaily.
De ce sunt benefice nucile pecan?
Cercetătorii sugerează că polifenolii (compuși chimici cu proprietăți antiinflamatorii) din nucile pecan ar putea susține funcția endotelială, esențială pentru sănătatea vaselor de sânge. Deși studiul nu a identificat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește sănătatea vasculară, autorii recomandă creșterea consumului de alimente bogate în polifenoli (nuci pecan, fructe, legume și cereale integrale) pentru susținerea sănătății cardiovasculare.
„Îmbunătățirea calității dietei în rândul celor care au consumat nuci pecan, inclusiv un aport mai mare de grăsimi polinesaturate, fibre și polifenoli, a contribuit, probabil, la scăderea colesterolului LDL”, a explicat Kristina Petersen, coautoare a studiului și profesoară asociată la Penn State.
Înlocuirea gustărilor obișnuite cu nuci pecan poate scădea colesterolul și îmbunătăți calitatea dietei, mai ales la persoanele cu risc de sindrom metabolic. Această schimbare simplă ar putea aduce beneficii majore pentru sănătatea inimii și prevenirea bolilor cronice.
Studilu a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Vă recomandăm să citiți și:
Cât de des ar trebui schimbați bureții de bucătărie?
De ce calitățile cele mai atractive ne pot îndepărta partenerii de viață
Inteligența Artificială poate găsi leziunile cerebrale pe care medicii le ratează