Oamenii de știință au descoperit că nucile ar putea îmbunătăți eficiența creierului pe tot parcursul zilei, ducând la reacții mai rapide și la îmbunătățirea memoriei la adulții tineri.
Cercetătorii de la Universitatea din Reading (Anglia) au testat participanții care au luat un mic dejun îmbogățit cu nuci și au constatat beneficii cognitive semnificative în comparație cu o masă fără nuci.
Studiul evidențiază potențialul nucilor ca potențiator natural al creierului, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul acestora.
Consumul de nuci la micul dejun poate îmbunătăți funcția creierului pe tot parcursul zilei la adulții tineri, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Reading au constatat că, de fapt, consumul a 50 de grame de nuci (aproximativ o mână) amestecate în cereale și iaurt a condus la timpi de reacție mai rapizi și la îmbunătățirea memoriei mai târziu în cursul zilei.
Studiul, publicat în Food & Function, a implicat 32 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Fiecare participant a mâncat atât un mic dejun îmbogățit cu nuci, cât și un mic dejun fără nuci, în ocazii separate.
Pe parcursul următoarelor șase ore, cercetătorii le-au monitorizat activitatea cerebrală și au evaluat performanțele cognitive prin diverse teste.
„Acest studiu contribuie la consolidarea argumentelor în favoarea nucilor ca aliment pentru creier. O mână de nuci la micul dejun ar putea oferi tinerilor adulți un avantaj mental atunci când trebuie să performeze la cel mai înalt nivel. Este deosebit de interesant faptul că o adăugare alimentară atât de simplă ar putea face o diferență măsurabilă în ceea ce privește performanța cognitivă”, a explicat profesorul Claire Williams, care a condus studiul.
Acesta este primul studiu care examinează efectele imediate ale nucilor asupra funcției cerebrale la adulții tineri pe parcursul unei singure zile, scrie SciTechdaily.
Înregistrările activității cerebrale au evidențiat modificări ale activității neuronale care sugerează că nucile pot ajuta creierul să funcționeze mai eficient în timpul sarcinilor mentale dificile, în timp ce probele de sânge au evidențiat modificări pozitive ale nivelurilor de glucoză și de acizi grași – ambii factori care ar putea influența funcția cerebrală.
Cercetătorii sugerează că mixul de nutrienți din nuci – inclusiv acizii grași alfa linolenici omega-3, proteinele și compușii vegetali numiți polifenoli – ar putea îmbunătăți performanța cognitivă.
Cu toate acestea, ei notează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care nucile produc aceste efecte benefice asupra creierului.
Fisticul câștigă tot mai mult teren în rândul iubitorilor de nuci
Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Consumul regulat de nuci, benefic pentru dezvoltarea cognitivă
„Spărgătorul de nuci”, baletul considerat „infinit de prost” chiar de Ceaikovski