Efectul benefic al unei cești de ceai nu este o surpriză pentru nimeni, însă cercetătorii spun că s-ar fi găsit o explicație „ceva mai științifică” pentru motivul pentru care acesta este asociat cu beneficii pentru sănătate.
Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din SUA au descoperit că ceaiul elimină din apă atomi încărcați sau ioni de metale grele, aparent prin „legarea chimică” cu aceștia.
Benjamin Shindel, primul autor al cercetării, a declarat că, în timp ce oamenii de știință s-ar putea gândi dacă substanțele chimice din ceai determină beneficiile pentru sănătate, noul studiu a sugerat o alternativă, potrivit The Guardian.
„Cred că o posibilă explicație mai bună ar putea fi că este din cauză că elimină metalele din apă”, a spus el, adăugând că echipa a constatat că o ceașcă de ceai negru infuzat timp de cinci minute a redus concentrația de ioni de plumb din apă cu aproximativ 15%.
Deși echipa nu a testat posibilele implicații pentru sănătate, Shindel a spus că, chiar și într-o țară precum Marea Britanie, unde este puțin probabil ca nivelurile de plumb din apa potabilă să fie ridicate, ar putea exista un efect destul de redus.
„Este posibil ca, de fapt, consumul de ceai să reducă aportul de metale al oamenilor cu o cantitate foarte mică și, probabil, la nivelul populației din Regatul Unit, acest lucru reduce bolile asociate consumului de metale cu o altă cantitate proporțional foarte mică”, a spus el.
Printre alte studii, cercetările anterioare au sugerat că persoanele care beau ceai pot avea un risc mai scăzut de accident vascular cerebral, demență și chiar deces.
Shindel și colegii săi au relatat cum au preparat ceai cu diferite loturi de apă care conțineau concentrații cunoscute de ioni de metale grele. Ei au verificat apoi concentrația acestor ioni după diferite perioade de infuzare, folosind soluții fără ceai ca martori.
Cât despre ceaiul negru, studiul a constatat că infuzia a redus concentrația tuturor ionilor metalici testați, inclusiv plumbul, cromul și cadmiul.
Ei s-au concentrat apoi asupra plumbului, constatând că timpul mai lung de preparare a ceaiului negru și temperaturile mai ridicate ale apei au fost asociate cu o reducere mai mare a concentrației de ioni de plumb. Mai mult, ceaiul măcinat a avut un efect mai mare decât frunzele întregi.
De asemenea, echipa a constatat că, cel puțin pentru loturile testate, ceaiurile negru, verde și alb au redus concentrația de ioni de plumb din apă într-o măsură mai mare decât ceaiurile de mușețel, rooibos și oolong, atunci când au fost lăsate la infuzat timp de 24 de ore pentru a ajunge la echilibru.
În cazul ceaiului ambalat în plicuri, au contat și materialele, punguțele din celuloză reducând concentrația de ioni de plumb, în timp ce pungile din bumbac și nailon nu au făcut acest lucru.
Cât ceai verde să bei în fiecare zi pentru a reduce riscul de demență
Consumul zilnic de ceai sau cafea ar putea reduce riscul de cancer
Pliculețele de ceai eliberează milioane de microplastice, care pătrund în celulele intestinale umane
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!