O echipă de experți cardiovasculari și clinicieni a descoperit că aspartamul, un înlocuitor comun al zahărului, crește nivelul de insulină la animale, contribuind astfel la ateroscleroză – acumularea de placă grasă în artere.
În timp, acest proces poate conduce la o inflamație crescută și la un risc mai mare de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Studiul a fost inițiat de o observație întâmplătoare în timpul unei ședințe de proiect. Deși cercetările anterioare au asociat îndulcitorii artificiali cu un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet, mecanismele biologice din spatele acestor efecte nu erau bine înțelese – până acum.
Pentru acest studiu, cercetătorii au hrănit șoarecii cu doze zilnice de hrană ce conțineau 0,15% aspartam timp de 12 săptămâni – o cantitate echivalentă cu un consum de aproximativ trei conserve de suc dietetic pe zi pentru oameni.
Comparativ cu șoarecii care nu aveau o dietă cu îndulcitori, șoarecii hrăniți cu aspartam au dezvoltat plăci mai mari și mai grase în artere și au prezentat niveluri mai ridicate de inflamație, ambele caracteristici ale unei sănătăți cardiovasculare compromise.
Când echipa a analizat sângele șoarecilor, a observat o creștere bruscă a nivelului de insulină după ce aspartamul a intrat în sistem, scrie SciTechdaily.
Echipa a remarcat că acest rezultat nu a fost surprinzător, având în vedere că gura, intestinele și alte țesuturi sunt dotate cu receptori sensibili la dulce care reglează eliberarea de insulină. Dar aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul, părea să păcălească receptorii, determinând eliberarea unui exces de insulină.
Cercetătorii au demonstrat că nivelurile ridicate de insulină din sângele șoarecilor hrăniți cu aspartam stimulează creșterea plăcilor grase în artere, sugerând că insulina ar putea fi legătura cheie între aspartam și sănătatea cardiovasculară.
Au investigat apoi modul exact în care nivelurile crescute de insulină duc la acumularea de placă arterială și au identificat un semnal imun numit CX3CL1, deosebit de activ sub stimularea insulinei.
„Pentru că fluxul de sânge prin arteră este puternic și robust, majoritatea substanțelor chimice ar fi îndepărtate rapid, însă CX3CL1 rămâne lipit de suprafața stratului interior al vaselor de sânge. Acolo, acționează ca o momeală, capturând celulele imune pe măsură ce trec pe lângă el,” spune Cao.
Multe dintre celulele imune capturate stimulează inflamația vaselor de sânge. Totuși, atunci când cercetătorii au eliminat receptorii CX3CL1 de pe una dintre celulele imune ale șoarecilor hrăniți cu aspartam, acumularea nocivă de placă nu a avut loc. Aceste rezultate evidențiază rolul CX3CL1 în efectele aspartamului asupra arterelor.
Privind spre viitor, echipa intenționează să verifice aceste descoperiri la oameni. De asemenea, prevede că CX3CL1 ar putea reprezenta o țintă potențială pentru afecțiuni cronice dincolo de bolile cardiovasculare, având în vedere că inflamația vaselor de sânge este implicată în accidente vasculare cerebrale, artrită și diabet.
Îndulcitorul artificial ar face ravagii asupra microorganismelor, arată un nou studiu
Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci
Îndulcitorii artificiali distrug bacteriile rezistente la antibiotice