Cercetătorii au creat un dispozitiv care transformă gazul de eșapament în electricitate. Motoarele cu combustie ale mașinilor pe benzină pot genera o putere considerabilă prin arderea combustibililor fosili, dar sunt surprinzător de ineficiente. Se estimează că aproximativ trei sferturi din energia consumată se pierde sub formă de căldură disipată de motor și evacuată prin țeava de eșapament.
Acest lucru ridică o întrebare firească: ce-ar fi dacă o parte din această energie termică irosită ar putea fi recuperată și reutilizată pentru a îmbunătăți semnificativ eficiența vehiculelor?
Oamenii de știință explorează această posibilitate de mult timp, însă progresele în ceea ce privește aplicarea practică în autovehicule au fost limitate, în principal din cauza costurilor ridicate.
Cercetătorii au creat un dispozitiv care transformă gazul de eșapament în electricitate. Mai exact, o echipă de cercetători susține că a creat un dispozitiv capabil să transforme căldura reziduală din gazele de eșapament în electricitate. Designul său relativ simplu permite integrarea pe țeava de eșapament a unei mașini existente sau chiar pe sistemele de evacuare ale altor vehicule, precum elicopterele.
Potrivit unui studiu publicat în revista ACS Applied Materials & Interfaces, prototipul acestui generator termoelectric a reușit să producă o putere maximă de 40 de wați, suficientă pentru a alimenta un bec, în cadrul experimentelor preliminare.
Generatoarele termoelectrice funcționează pe baza diferențelor de temperatură. Mai exact, atunci când un astfel de dispozitiv este plasat lângă o sursă de căldură reziduală, electronii sunt atrași din zona fierbinte către cea rece, generând astfel curent electric.
Autorii studiului concluzionează că aceste rezultate ar putea deschide calea pentru integrarea dispozitivelor termoelectrice în sisteme mai complexe, cu aplicații practice semnificative, scrie Futurism.
Cercetătorii au reușit să producă energie din coaja de pomelo
Cercetătorii au construit insecte robotizate care ne-ar putea asigura hrana în viitor
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Calculatoarele biologice ar putea folosi mult mai puțină energie decât tehnologia actuală