O exoplanetă care prezintă ingrediente-cheie pentru existența vieții s-ar putea afla mai aproape decât am crezut.
În jurul unei stele aflate la doar 20 de ani-lumină de Sistemul Solar, astronomii au confirmat existența a ceea ce ar putea fi o lume locuibilă. Exoplaneta HD 20794 d are o masă de șase ori mai mică decât cea a Pământului și orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, la distanța potrivită pentru formarea apei lichide pe suprafața sa.
Mai multe dintre proprietățile sale pun sub semnul întrebării potențiala sa ospitalitate. Cu toate acestea, descoperirea este una interesantă, sugerând că, de fapt, condițiile pentru viață ar putea fi ascunse chiar sub nasul nostru.
„Pentru mine, a fost în mod firesc o bucurie imensă când am putut confirma existența planetei”, spune astrofizicianul Michael Cretignier de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Nu cunoaștem toate ingredientele care contribuie la gradul de locuibilitate, dar, bazându-ne pe viața de pe Pământ, singurul lucru de care are nevoie orice formă de viață este apă în stare lichidă. Așadar, primul pas în găsirea unei exoplanete locuibile este să ne dăm seama în ce loc orbitează steaua sa.
Dacă este prea aproape, orice apă lichidă de pe suprafața sa se va evapora sub căldura stelei. Dacă este prea departe de căldura stelei, apa lichidă ar îngheța. În jurul fiecărei stele, cel puțin teoretic, există un interval orbital în care ar putea exista apă lichidă. Acest interval este cunoscut sub numele de zona locuibilă, scrie ScienceAlert.
Steaua HD 20794 este o perspectivă promițătoare pentru lumile locuibile așa cum le știm noi. Este o stea pitică galbenă, la fel ca Soarele, dar puțin mai mică și mai bătrână, ceea ce înseamnă că se află la apogeul duratei de viață a hidrogenului, dar a existat suficient de mult timp pentru ca eventualele exoplanete de pe orbită să se stabilizeze.
În 2011, astronomii au anunțat descoperirea a trei exoplanete pe orbită în jurul HD 20794, însă obținerea mai multor informații a fost puțin dificilă. O descoperire importantă a avut loc în 2022, atunci când Cretignier a observat o oscilație slabă, periodică, în spectrul stelei, care ar fi putut fi produsă de o exoplanetă, trăgând gravitațional de stea în timp ce cele două corpuri dansau pe o orbită reciprocă.
Deoarece semnalul era atât de slab, Cretignier și colegii săi au trebuit să analizeze foarte atent datele și chiar să colecteze mai multe observații cu ajutorul instrumentului ESPRESSO al Observatorului European de Sud, succesorul instrumentului HARPS care a stat la baza detectării inițiale.
HD 20794 d este o lume cu o masă minimă de 5,82 ori mai mare decât cea a Pământului, cu o rază între 1,7 și 2,1 ori mai mare decât cea a Pământului. Iar orbita sa – cu o durată de aproximativ 648 de zile – o duce exact în zona locuibilă a stelei.
Există însă unele rezerve. Orbita lui HD 20794 d este eliptică sau ovală; doar o parte a orbitei sale trece prin zona locuibilă, punctul cel mai îndepărtat, ducându-l departe de stea, la distanțe unde apa ar îngheța.
De asemenea, astronomii nu cunosc raza exactă a exoplanetei, ceea ce înseamnă că nu îi pot calcula densitatea – o caracteristică care ar dezvălui compoziția sa. Dacă are o rază mai mică, ar putea fi un super-Pământ stâncos, asemănător celui terestru. Dacă este mai mare, ar putea fi un mini-Nepun umflat și gazos, ceea ce ar putea modifica perspectivele sale de locuire.
Vor fi necesare cercetări viitoare pentru a afla mai multe despre această lume potențial locuibilă.
Cercetarea a fost publicată în Astronomy & Astrophysics.
Astronomii au surprins exoplanete care se destramă în spațiu
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter
Un fenomen neașteptat a fost detectat în atmosfera unei exoplanete ciudate