Un nou studiu evidențiază pericolul tot mai mare de a lovi un avion de pasageri sau o altă aeronavă cu deșeuri spațiale care cad. Deși un astfel de incident nu a avut încă loc, consecințele potențiale ar putea fi devastatoare.
Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au modelat traiectoriile de cădere a corpurilor de rachetă și le-au comparat cu datele de zbor globale.
Odată cu explozia lansărilor de sateliți, precum Starlink al SpaceX, și cu traficul aerian în continuă creștere, riscul unei coliziuni crește rapid.
„Reintrarea necontrolată a obiectelor spațiale creează un risc de coliziune cu aeronavele în zbor. Deși probabilitatea unei coliziuni este scăzută, consecințele ar putea fi catastrofale. În plus, riscul este în creștere din cauza creșterii atât a numărului de reintrări, cât și a numărului de zboruri”, au scris cercetătorii în lucrare.
Numărul tot mai mare de sateliți aflați pe orbită duce la o creștere a potențialului obiectelor de a se rupe sau de a dispărea, crescând astfel numărul deșeurilor spațiale.
Sateliții cad în cele din urmă pe Pământ. În timp ce multe dintre ele ard inofensiv în atmosferă, unele bucăți pot supraviețui reintrării și pot reprezenta un risc pentru aeronave. Multe companii private au lansat rapid sateliți pentru a forma constelații uriașe pe orbită, ceea ce ar putea agrava și mai mult problema în următorii ani, scrie InterestingEngineering.
Studiul a arătat că peste 2 300 de corpuri de rachetă orbitează în prezent în jurul Pământului și sunt destinate să reintre necontrolat în atmosferă.
Această rată crește la 26 % pentru zonele mai mari, dar încă aglomerate ale spațiului aerian, cum ar fi cele întâlnite în nord-estul Statelor Unite, în nordul Europei sau în jurul marilor orașe din regiunea Asia-Pacific.
Aerospace Corporation a estimat șansa ca un avion să fie lovit de resturi spațiale la aproape 1 la 100 000 în 2021 – un risc mult prea mare.
Problema este agravată de dificultatea de a urmări aceste obiecte care cad. Acest lucru forțează adesea autoritățile să închidă mari porțiuni de spațiu aerian ca măsură de precauție, provocând întârzieri și anulări ale zborurilor.
„Situația pune autoritățile în fața unei dileme – să închidă sau nu spațiul aerian – cu implicații economice și de siguranță în ambele cazuri”, se arată în studiu. Acest lucru a fost evident în 2022, odată cu reintrarea în atmosferă a corpului rachetei Long March 5B.
Din fericire, racheta a aterizat în cele din urmă în ocean. Cu toate acestea, incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la siguranța zonelor populate și la necesitatea de a îmbunătăți strategiile de atenuare a riscurilor prezentate de reintrarea necontrolată în atmosferă.
Cercetătorii propun reintrarea controlată a rachetelor ca soluție la problema deșeurilor spațiale. În prezent, se pare că acest tip de tehnologie este utilizat în mai puțin de 35% din lansări. Aceasta ar permite reintrări țintite și mai sigure.
Situația nu face decât să se înrăutățească. Incidente precum bucata mare de resturi spațiale care s-a prăbușit anul trecut peste o casă din Florida demonstrează pericolul real și prezent.
Autoritățile spațiului aerian se vor confrunta cu provocarea reintrărilor necontrolate în deceniile următoare, avertizează studiul. Experții subliniază că este nevoie de o colaborare urgentă între sectorul public și cel privat.
Concluziile au fost publicate în revista Scientific Reports.
Motorul unei vechi rachete rusești s-a dezmembrat pe orbită, generând și mai multe deșeuri spațiale
Cea mai gravă coliziune orbitală din 2009. Satelit militar chinez, lovit de deșeuri spațiale
Un calup de deşeuri spaţiale se va izbi de Terra în câteva ore