Ideea că fericirea urmează o curbă în formă de U în care bucuriile tinereții sunt urmate de provocările vârstei mijlocii, iar apoi de o creștere a satisfacției după pensionare, este populară în societățile industrializate. Însă un nou studiu sugerează că fericirea în țările sărace nu este la fel ca în alte țări.
Cercetarea, desfășurată în 23 de țări din Sudul Global, a analizat nivelul de fericire în comunități rurale, bazate pe agricultură de subzistență. Rezultatele au arătat că fericirea nu urmează mereu modelul în formă de U.
În unele cazuri, acesta era prezent, dar mult mai frecvent s-au observat următoarele: un model inversat, în formă de „∩”, unde adulții de vârstă mijlocie raportau cel mai mare nivel de fericire; sau absența oricărei tendințe clare legate de vârstă.
În general, starea de bine scădea după vârsta mijlocie în comunitățile cu resurse limitate, unde nu există sisteme de protecție socială, cum ar fi pensiile sau asistența medicală adecvată. Acest fenomen a fost observat și în țările dezvoltate în perioade de criză economică, scrie Phys.org.
Vârsta, în sine, nu este un predictor puternic al fericirii. Factorii care influențează cu adevărat starea de bine sunt alții. Sănătatea: bolile și dizabilitățile afectează semnificativ calitatea vieții. Productivitatea: pierderea capacității de muncă duce la scăderea fericirii, mai ales în lipsa unor sisteme de sprijin. Securitatea economică: lipsa unor mecanisme de protecție socială afectează în mod direct fericirea în țările sărace.
Chiar și în țările bogate, tinerii și adolescenții au raportat niveluri mai scăzute de fericire în ultimii ani, ceea ce contrazice modelul tradițional al curbei în formă de U.
Studiul arată că fericirea este influențată mai mult de contextul economic și cel social decât de vârstă. Modelul în formă de U pare să fie o trăsătură a societăților bogate, urbane, cu sisteme de pensii și siguranță socială bine dezvoltate.
Prin extinderea cercetărilor asupra unui spectru mai larg de populații, putem înțelege mai bine ce anume determină starea de bine reală și cum pot fi adaptate politicile pentru a îmbunătăți calitatea vieții la nivel global.
Un studiu a identificat cauza genetică pentru sindromul unghiilor galbene
Cum afectează alcoolul capacitatea creierului de a învăța și a se adapta?
Test de cultură generală. De ce ne curge nasul iarna?
Copiii mijlocii ajung să fie mai cinstiți și mai cooperanți decât cei singuri la părinți