Home » Știință » Steaua care ne-a arătat că Universul este mai mare decât am crezut

Steaua care ne-a arătat că Universul este mai mare decât am crezut

Steaua care ne-a arătat că Universul este mai mare decât am crezut
Edwin Hubble folosind Telescopul Hooker, gata să scrie istorie, 1922. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.01.2025

La începutul secolului XX, astronomii erau puși în fața unui puzzle cosmic. Cerul nopții era presărat cu peste 100 de obiecte nebuloase catalogate la finalul anilor 1700 de astronomul francez Charles Messier. Multe au fost identificate fie ca roiuri stelare, nebuloase, rămășițe de supernova sau nori de gaz. 

Totuși, 40 dintre aceste obiecte erau diferite. Aveau forme spiralate, astfel că au fost numite „nebuloase spiralate”, iar astronomul Vesto Slipher a folosit spectroscopia pentru a dezvălui că lumina de la aceste obiecte era „deplasată spre roșu”, ceea ce sugera că se îndepărtau de Pământ. Asta i-a făcut pe astronomi să se întrebe: Ce sunt aceste obiecte și de ce par să se îndepărteze?

Edwin Hubble a teoretizat că nebuloasele spiralate nu făceau parte din galaxia Calea Lactee, în schimb fiind extragalactice. Pentru a demonstra asta, Hubble a avut nevoie de măsurători precise. A căutat stele cefeide variabile în interiorul acestor nebuloase, o clasă unică de stele ale căror pulsații ritmice corelează cu luminozitatea lor, fapt pentru care sunt instrumente neprețuite pentru calcularea distanțelor astronomice.

Universul este mai mare și mai complex decât ne imaginasem

Atunci când Hubble a măsurat distanța până la o cefeidă din galaxia Andromeda (Messier 31 sau M31), cunoscută drept V1, astronomul a descoperit că se afla la peste 2 milioane de ani-lumină depărtare, cu mult dincolo de granițele Căii Lactee. Descoperirea a pus capăt misterului și a arătat că nebuloasele spiralate nu erau doar nori ci galaxii, scrie SciTechDaily.

Descoperirea lui Hubble a schimbat pentru totdeauna felul în care înțelegem Cosmosul, dezvăluind că Universul este mai mare și mai complex decât ne imaginasem până atunci. Hubble a demonstrat că Andromeda avea de aproximativ 20 de ori diametrul Căii Lactee și că galaxiile se îndepărtau de noi în toate direcțiile. Asta sugera că Universul nu era doar etern, ci avea o vârstă finită și o structură în expansiune.

Cea mai importantă stea din Univers

Au trecut 100 de ani de la reușita lui Hubble, iar momentul a marcat un punct de cotitură pentru cunoașterea umană, dezvăluind că Universul era plin de galaxii îndepărtate. În următorul secol, astronomii aveau să exploreze această vastă frontieră cu instrumente din ce în ce mai avansate. Telescopul Spațial Hubble a continuat moștenirea celui a cărui nume îl poartă și a măsurat vârsta Universului (13,8 miliarde de ani) în parte prin observații cu stele cefeide.

Pentru oameni, cea mai importantă stea din Univers este desigur Soarele. Însă o altă stea, ascunsă în galaxia Andromeda, are o importanță aparte. Această stea, aflată la 2,2 milioane de ani-lumină depărtare, este extrem de slab luminată.

Steaua V1 a părut nesemnificativă la început

Chiar și așa, în urmă cu un secol, Edwin Hubble a fost cel care a descoperit-o, pe atunci astronom la Observatoarele Carnegie (Pasadena, California, SUA), și a deschis ochii omenirii la imensitatea Universului. Descoperirea a dezvăluit că Universul este cu mult mai mare decât ne imaginasem până atunci și a arătat că galaxia noastră este doar una din sute de miliarde de galaxii.

Steaua, numită V1, a părut nesemnificativă la prima vedere însă avea să dezvăluie mistere profunde despre timp și spațiu care continuă să nedumerească astronomii chiar și în zilele noastre. În 1923, Hubble a identificat această stea folosind Telescopul Hooker de la Observatorul Mount Wilson din California, pe atunci cel mai mare din lume. V1 este un tip rar de stea cu pulsații numită cefeidă variabilă. Cu decenii înainte, astronomul Henrietta Swan Leavitt descoperea că perioada de pulsație a cefeidelor este direct corelată cu luminozitatea lor, astfel că aceste stele puteau fi un instrument grozav pentru măsurarea distanțelor vaste în Univers.

Hubble avea o bănuială că Universul este mai mare

Pentru mult timp, astronomii au crezut că granița Căii Lactee este și granița întregului Univers. Însă, Hubble a demonstrat că V1, aflată în „nebuloasa” Andromeda, era la o distanță care depășea cu mult orice din galaxia noastră. Astfel, Hubble a ajuns la concluzia șocantă că Universul se extinde cu mult dincolo de Calea Lactee.

De fapt, Hubble avea o bănuială că Universul este mai mare, însă avea nevoie și de dovezi. Astronomul a fost atât de uimit de ce a descoperit încât a adăugat un semn de exclamare pe fotografia cu galaxia Andromeda în care era identificată steaua variabilă V1.

Credit foto: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Omul care a spulberat percepția antică a Universului

Drept rezultat, știința cosmologiei a explodat aproape peste noapte. Contemporan al lui Hubble, astronomul Harlow Shapley de la Harvard, după ce a primit vestea, a fost cu adevărat devastat. „Asta este scrisoarea care mi-a distrus universul”, ar fi spus unui coleg astronom alături de care se afla atunci când a primit mesajul de la Hubble.

Cu alte cuvinte, Edwin Hubble este omul care a spulberat percepția antică a Universului și a descoperit noul Univers, care avea să demonstreze omenirii că suntem doar un fir nesemnificativ de praf în Cosmos.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tensiunea Hubble, o criză fără rezolvare? Noi măsurători ale Universului confirmă ceea ce mulți bănuiau

„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului

Cea mai îndepărtată galaxie cu disc observată vreodată este o ciudățenie a Universului

Universul a început cu Big Bang și se va sfârși cu Marea Implozie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase