Tectonica plăcilor duce la apariția lanțurilor muntoase, cutremurelor și a mișcării pe termen lung a continentelor de pe Pământ și este posibil chiar să fi creat condițiile propice vieții pe Terra. Dar, din câte știm, niciun alt corp din Sistemul Solar nu prezintă astăzi tectonică în plăci. De ce este lumea noastră diferită?
„Nu știm sigur”, a declarat Bradford Foley, cercetător la Universitatea de Stat din Pennsylvania (SUA). „Cred că este considerată una dintre marile probleme nerezolvate în geofizică în prezent”.
Litosfera Pământului – scoarța și mantaua superioară rigidă – este împărțită în aproximativ 15 plăci aflate în continuă mișcare. Aceste plăci se deplasează perpetuu, se ciocnesc și se îndepărtează unele de altele. Deși oamenii de știință nu sunt siguri cum a ajuns litosfera să fie împărțită în plăci, anumite aspecte ale geologiei Pământului mențin motorul tectonic al plăcilor în funcțiune.
Pentru ca o planetă să susțină tectonica plăcilor, trebuie să aibă o manta convectivă, a spus Foley. Materialul rece și dens de la suprafață se scufundă înapoi în manta în zonele de subducție, unde o placă alunecă sub alta, iar noul material se ridică acolo unde plăcile se despart. Fără mantaua convectivă, nu ar exista suficientă energie pentru a mișca plăcile.
Însă convecția în sine nu este suficientă pentru a garanta că o planetă sau o lună va prezenta tectonică în plăci. „Litosfera trebuie să fie atât suficient de subțire pentru a se rupe în plăci, cât și suficient de densă pentru ca acele plăci să se scufunde în cele din urmă în manta”, a declarat Geoffrey Collins, geolog la Wheaton College din Massachusetts.
Interacțiunile dintre limitele plăcilor și apa lichidă ar putea juca, de asemenea, un rol, a declarat Russell Pysklywec, geofizician la Universitatea din Toronto. „Atunci când hidratăm aceste roci și ele coboară în Pământ, de fapt servește la, în lipsa unei explicații mai bune, lubrifierea rocilor un pic mai mult”, a declarat Pysklywec pentru Live Science.
Combinația acestor factori ar putea explica de ce Pământul este singura planetă cunoscută care prezintă în prezent tectonică în plăci.
Într-un studiu din 2022, Collins și colegii săi au descoperit că Europa, luna înghețată a lui Jupiter, a prezentat în trecut o activitate „asemănătoare cu cea a plăcilor tetonice„: Părți din învelișul de gheață al lunii au fost rupte în plăci care s-au răspândit și s-au ciocnit.
Este posibil ca apa mai caldă de sub gheață să fi susținut aceste plăci, dar, deoarece gheața este mai puțin densă decât apa, plăcile nu s-au scufundat în oceane în același mod în care plăcile de pe Pământ se scufundă în manta.
De asemenea, comportamentul asemănător plăcilor de pe Europa nu acoperă întreaga suprafață a lunii. „Pe Europa, pare să fie doar pe alocuri, iar cealaltă neregularitate este că este neuniformă în timp, deci pare să se aprindă și să se stingă”, a declarat Collins pentru Live Science.
Alte planete, cum ar fi Marte, adoptă o configurație de tip „capac stagnant”. Aceste planete au mantale convective, dar suprafața nu este împărțită în plăci. „În loc să fie împărțită în aceste plăci separate care se mișcă împreună cu mantaua convectivă, există o singură placă mare care acoperă întreaga planetă”, a spus Foley. „Este ca un capac deasupra mantalei convective”.
Dar, în lipsa altor planete din apropiere care prezintă tectonică în plăci și să comparăm sistemul Pământului, este greu de știut exact ce determină o planetă să dezvolte tectonică în plăci, a spus Foley.
În urmă cu miliarde de ani, Venus avea plăci tectonice la fel ca Pământul
Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire sub plăcile tectonice ale Pământului