V-ați uitat vreodată la cerul nopții și v-ați întrebat „care este cea mai apropiată planetă de Pământ”? Chiar dacă ați făcut sau nu acest lucru, iată răspunsul!
Care este cea mai apropiată planetă de Pământ? Este vorba despre Mercur.
În medie, Mercur este planeta cea mai apropiată de Pământ, precum și de orice altă planetă din sistemul nostru solar. Deși Venus este cel mai aproape de Pământ în timp ce se află de aceeași parte a Soarelui, ele sunt extrem de îndepărtate când se află pe părți opuse. Mica orbită solară a lui Mercur înseamnă că nu este niciodată atât de departe de Pământ cum este Venus, explică Britannica.
Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar, fiind doar puțin mai mare decât Luna Pământului. Cu toate acestea, Mercur nu are sateliți naturali. Deși este cea mai apropiată planetă de Soare, nu este cea mai fierbinte; această distincție îi revine planetei Venus.
La fel ca Venus, Pământul și Marte, Mercur face parte din categoria planetelor stâncoase. Are o suprafață solidă acoperită de cratere. În loc de atmosferă, Mercur are o exosferă subțire formată din atomi desprinși de pe suprafață de vântul solar și de impactul meteoroizilor. Exosfera sa este compusă în principal din oxigen, sodiu, hidrogen, heliu și potasiu, potrivit NASA.
O zi pe Mercur este foarte diferită de una pe Pământ. În timp ce pe Pământ soarele răsare și apune în fiecare zi, pe Mercur, din cauza rotației sale lente și a anului său scurt, soarele răsare doar o dată la 180 de zile terestre. Planeta este cunoscută încă din antichitate, deoarece poate fi observată fără telescoape avansate. Totuși, fiind atât de aproape de Soare, Mercur este dificil de studiat de pe Pământ. Deși oamenii nu au vizitat niciodată planeta, două nave spațiale robotizate au făcut-o: Mariner 10 și MESSENGER.
O vacanță pe Mercur ar fi compromisă de temperaturile extreme. Ziua, Soarele ar apărea de trei ori mai mare și de peste 10 ori mai strălucitor decât îl vedem de pe Pământ. Temperaturile ar ajunge până la aproximativ 427 °C în timpul zilei, iar noaptea ar scădea la -184 °C.
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte