Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani

23 01. 2025, 13:00

Un mic grup de cercetători din SUA și Marea Britanie a reconstituit codul unui chatbot vechi de 60 de ani, numit ELIZA, considerat a fi primul chatbot din lume.

Într-un articol publicat pe serverul de preprinturi arXiv, echipa descrie codul scris în anii 1960 de regretatul profesor de la MIT Joseph Weizenbaum.

În 2021, un arhivist de la MIT, pe nume Myles Crowley, a găsit printuri ale codului scris de Weizenbaum într-o cutie cu lucrurile acestuia. Analiza ulterioară a arătat că era vorba despre mare parte din codul original al chatbot-ului ELIZA, un program conceput de profesor. La acea vreme, termenul de „chatbot” nu fusese încă inventat, iar Weizenbaum pare să fi considerat programul ca pe un „terapeut electronic”.

Primul chatbot din lume a fost reînviat

Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost creat ca un instrument de tip cerere/răspuns. Utilizatorul adresa o întrebare simplă, iar sistemul răspundea cu un răspuns la fel de simplu, urmat de o întrebare, similar unei ședințe cu un terapeut uman.

Se credea că codul original al lui ELIZA fusese pierdut, deși existau alte versiuni scrise de diferiți programatori. Inițial scris în Lisp, codul a ajuns pe ARPAnet și, de acolo, s-a răspândit treptat pe computerele personale, devenind popular ca un fel de „prieten” pentru utilizatorii pasionați de tehnologie.

Cum se compară primul chatbot cu generația actuală?

După descoperirea codului, cercetătorii au început să lucreze pentru a-l face să ruleze. În primul rând, au fost nevoiți să dezvolte un mediu de operare, deoarece ELIZA fusese scris pentru un sistem de operare depășit. De asemenea, au constatat că era nevoie să curețe codul și, în unele cazuri, să scrie funcții care erau apelate de cod, dar nu erau incluse în printuri.

Echipa a reușit să ruleze programul în decembrie anul trecut. L-au utilizat conform scopului inițial, ca instrument de tip cerere/răspuns, și au descoperit că funcționa mai bine decât se așteptau. Evident, nu se compara cu modelele lingvistice moderne, dar cercetătorii spun că a fost o experiență plăcută, notează Tech Xplore.

Un bug evident făcea ca programul să se blocheze dacă utilizatorul introducea cifre, dar echipa a decis să-l lase necorectat pentru autenticitate. Ei sugerează că ELIZA ar trebui considerat o parte importantă a istoriei informaticii, deoarece reprezintă primul exemplu cunoscut de chatbot electronic.

Vă recomandăm să citiți și:

Facebook plănuiește să umple platforma cu utilizatori AI

Teleportarea cuantică prin internet a fost realizată pentru prima dată

Neuronul artificial bazat pe laser imită funcțiile celulelor nervoase cu o viteză incredibilă

Test de cultură generală. Care este diferența dintre emoji și emoticoane?