Home » Știință » Astrofizicienii au fotografiat pentru prima dată zeci de exocomete din jurul stelelor

Astrofizicienii au fotografiat pentru prima dată zeci de exocomete din jurul stelelor

Astrofizicienii au fotografiat pentru prima dată zeci de exocomete din jurul stelelor
Foto: Prof Luca Matra, Trinity College Dublin/EurekAlert
Publicat: 25.01.2025

Astrofizicienii conduși de o echipă de la Trinity College Dublin, Irlanda au fotografiat – pentru prima dată – un număr mare de centuri exocometrice din jurul stelelor apropiate, precum și pietricelele din interiorul acestora.

Imaginile arată lumina emisă de aceste pietricele de dimensiuni milimetrice din centurile care orbitează în jurul a 74 de stele apropiate cu vârste foarte variate.

Studiul REASONS (REsolved ALMA and SMA Observations of Nearby Stars) marchează o etapă atât de importantă în studiul centurilor exocometrice, deoarece imaginile și analizele sale dezvăluie unde se află pietricelele și, prin urmare, exocometele.

Acestea se află de obicei la zeci sau sute de ani (distanța de la Pământ la Soare) de steaua lor centrală.

În aceste regiuni este atât de frig (între -250 și -150 grade Celsius) încât majoritatea compușilor, inclusiv apa, există sub formă de gheață pe aceste exocomete.

Prin urmare, astrofizicienii observă unde sunt localizate rezervoarele de gheață ale sistemelor planetare. REASONS este primul program care dezvăluie structura acestor centuri pentru un eșantion mare de 74 de sisteme exoplanetare.

O etapă importantă în studiul centurilor exocometrice

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) este o rețea de 66 de radiotelescoape în deșertul Atacama din nordul Chile, în timp ce Submillimeter Array (SMA) este o rețea similară de opt elemente în Hawaii.

Ambele observă radiații electromagnetice la lungimi de undă milimetrice și submillimetrice. Acest studiu le-a folosit pe amândouă pentru a produce imaginile care au furnizat mai multe informații despre populațiile de exocomete decât oricând înainte.

„Exocometele sunt bolovani de rocă și gheață, cu dimensiuni de cel puțin 1 km, care se ciocnesc în cadrul acestor centuri pentru a produce pietricelele pe care le observăm aici cu ajutorul rețelelor de telescoape ALMA și SMA. Centurile exocometrice se găsesc în cel puțin 20 % din sistemele planetare, inclusiv în Sistemul Solar”, a declarat Luca Matrà, profesor asociat la Facultatea de Fizică din cadrul Trinity și autor principal al articolului de cercetare care tocmai a fost publicat în revista Astronomy and Astrophysics.

Bolovani de rocă și gheață

„Imaginile dezvăluie o diversitate remarcabilă în structura centurilor. Unele sunt inele înguste, ca în imaginea canonică a unei centuri precum centura Edgeworth-Kuiper a Sistemului Solar. Dar un număr mai mare dintre ele sunt late și, probabil, mai bine descrise ca discuri decât ca inele”, a explicat Dr. Sebastián Marino de la Universitatea din Exeter și coautor al acestui studiu.

Unele sisteme au mai multe inele/discuri, dintre care unele sunt excentrice, ceea ce oferă dovezi că sunt prezente planete încă nedetectabile, iar gravitația lor afectează distribuția pietricelelor în aceste sisteme.

„Puterea unui studiu de amploare precum REASONS constă în dezvăluirea proprietăților și tendințelor la nivelul întregii populații”, a explicat Prof. Matrà, potrivit EurekAlert.

„De exemplu, a confirmat faptul că numărul de pietricele scade pentru sistemele planetare mai vechi pe măsură ce centurile rămân fără exocometă mai mare care se ciocnesc, dar a arătat pentru prima dată că această scădere a pietricelelor este mai rapidă dacă centura este mai aproape de steaua centrală. De asemenea, a demonstrat indirect – prin grosimea verticală a centurilor – că obiecte neobservabile de la 140 km până la dimensiunea Lunii sunt probabil prezente în aceste centuri.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar

Astronomii vor să schimbe din nou definiția planetelor

Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase