Fumatul este extrem de letal: în fiecare an, acest obicei ucide aproximativ 480.000 de americani. Cu toate acestea, efectele sale imediate, o stare de relaxare și un sentiment de „bine”, sunt greu de egalat. Cum vor autoritățile să încurajeze renunțarea la fumat?
În curând, singura atracție a țigărilor ar putea rămâne doar gestul. Pentru a încuraja renunțarea la fumat, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a propus reducerea drastică a nivelurilor de nicotină din țigări, substanța care produce dependență și care oferă starea de „bine”, astfel încât aceasta să nu mai poată crea adicție.
„Prin reducerea nivelului de nicotină din țigări și din alte produse din tutun ars la un nivel suficient de scăzut pentru a nu mai putea crea sau susține dependența, ciclul expunerii la aceste substanțe toxice poate fi întrerupt”, a explicat Brian King, directorul Centrului pentru Produse din Tutun al FDA.
Astăzi, țigările conțin în medie între 11,9 și 14,5 miligrame de nicotină, în funcție de marcă. FDA dorește să reducă acest nivel la doar 0,7 miligrame, o schimbare care, conform publicației The Atlantic, ar echivala cu interzicerea țigărilor în esență, păstrându-le doar numele.
Deși nicotina nu este responsabilă direct pentru cele mai grave efecte ale fumatului (acelea provin din arderea tutunului), aceasta este extrem de adictivă. Este motivul pentru care fumatul este atât de ușor de început și atât de greu de abandonat.
„Gudronul și celelalte substanțe asociate nicotinei sunt cele care reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate. Însă nicotina este cea care creează dependența”, a declarat Richard Besser, fost director interimar al CDC, citat de Futurism.
FDA estimează că limitarea nivelurilor de nicotină la 0,7 miligrame per gram de tutun ar putea preveni 1,8 milioane de decese cauzate de tutun până în 2060 și 4,3 milioane până la sfârșitul secolului.
Măsura ar viza nu doar țigările, ci și alte produse precum tutunul pentru rularea manuală a țigărilor, trabucurile obișnuite și tutunul pentru pipe. Totuși, nu ar afecta produsele precum țigările electronice, pliculețele de nicotină, tutunul pentru narghilea sau trabucurile „premium”.
Chiar dacă planul FDA este ambițios, nu există garanții că va fi transpus în lege, fie în forma actuală, fie deloc. Decizia finală depinde de administrația Trump, care urmează să se pronunțe în septembrie.
Având în vedere că intenția acestei propuneri a fost anunțată inițial în timpul primului mandat al lui Trump, există o șansă ca inițiativa să fie adoptată, mai ales dacă promisiunea de campanie „Să facem America sănătoasă din nou” este luată în serios.
„Dacă scopul este să facem America sănătoasă din nou, nu-mi pot imagina ceva mai important de realizat decât această măsură”, a declarat comisarul FDA, Robert Califf.
Între timp, industria tutunului va încerca, cu siguranță, să blocheze aceste planuri.
Un expert explică de ce un pahar de lapte pe zi ar putea reduce riscul de cancer
Un colorant alimentar interzis în toată lumea a fost, în sfârșit, interzis și în SUA
Cât durează să creezi un obicei? Iată ce „scurtături” te-ar putea ajuta!