Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee

21 01. 2025, 10:00

Astronomii au descoperit o galaxie radio extraordinară cu jeturi de plasmă de 23 de ori mai mari decât Calea Lactee. 

Cu o lungime de 3,3 milioane de ani-lumină de la un capăt la altul, această megastructură cosmică a fost descoperită cu ajutorul Telescopului MeerKAT din Africa de Sud. Cercetătorii au poreclit-o Inkathazo, care înseamnă „problemă” sau „belea” în limbile africane Xhosa și Zulu, tocmai pentru că este extrem de dificil de înțeles.

Astfel, oamenii de știință speră că această „descoperire neașteptată și interesantă” va dezvălui mai multe despre originea misterioasă și evoluția celor mai mari structuri din Univers. Rezultatele au fost publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bestii cosmice care aruncă jeturi de plasmă fierbinte

Galaxiile radio gigante (GRG) sunt bestii cosmice care aruncă jeturi de plasmă fierbinte la milioane de ani-lumină depărtare în spațiul intergalactic. Aceste jeturi de plasmă, care strălucesc în frecvențe radio, sunt alimentate de găurile negre supermasive din centrul galaxiilor.

Până acum, galaxiile radio gigante erau considerate destul de rare. Totuși, odată cu apariția unei noi generații de telescoape radio, cum este și MeerKAT, s-ar părea că nu sunt chiar atât de rare pe cât s-a crezut.

„Numărul descoperirilor de GRG a explodat în ultimii cinci ani mulțumită noilor telescoape puternice precum MeerKAT”, a spus Kathleen Charlton, student masterand la Universitatea din Cape Town și autor coordonator al studiului din cazul de față.

„Nu are aceleași caracteristici ca multe alte galaxii radio gigante”

„Am poreclit această galaxie gigantă Inkathazo, ceea ce înseamnă problemă în isiZulu și isiXhosa, pentru că a fost destul de dificil să o înțelegem. Nu are aceleași caracteristici ca multe alte galaxii radio gigante. Spre exemplu, jeturile de plasmă au o formă neobișnuită: în loc să se extindă drept de la un capăt la altul, unul dintre jeturi este curbat”, a explicat Charlton, potrivit Phys.org.

Majoritatea galaxiilor radio gigante au fost descoperite la latitudini nordice cu telescoape europene, iar cerul sudic rămâne oarecum neexplorat în ceea ce privește astfel de obiecte cosmice uriașe. Totuși, Inkathazo nu este singură. Este cea de-a treia galaxie radio gigantă găsită într-o mică regiune cerească, de mărimea a cinci Luni Pline, numită de astronomi „COSMOS”.

„Există o comoară uriașă nedescoperită pe cerul sudic”

Atunci când o echipă internațională de astronomi numită „colaborarea MIGHTEE” a efectuat observații cu regiunea COSMOS folosind telescopul MeerKAT, aceștia au descoperit imediat celelalte două galaxii radio gigante și au publicat rezultatele în 2021.

„Faptul că am dezvăluit trei galaxii radio gigante după ce am îndreptat MeerKAT la o singură părticică de cer ne arată că probabil există o comoară uriașă nedescoperită pe cerul sudic”, a spus dr. Jacinta Delhaize, cercetător la Universitatea din Cape Town, coordonatorul echipei MIGHTEE.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pentru prima dată în istorie, astronomii au observat formarea jeturilor unei găuri negre în timp real

Tensiunea Hubble, o criză fără rezolvare? Noi măsurători ale Universului confirmă ceea ce mulți bănuiau

Dark Energy Camera a capturat mii de galaxii într-o imagine uluitoare

Astronomii au descoperit o galaxie spirală ultra-masivă