Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
O genuflexiune corectă antrenează și testează totul, de la echilibru la coordonare și mobilitate; șoldurile, genunchii și gleznele; cvadricepșii, fesele și gambele; oasele, tendoanele și mușchii. Dacă nu te poți ghemui, ești cam terminat.
„Genuflexiunea este un model de mișcare fundamental. Este fundamentală pentru tot ceea ce facem, de la coborârea de pe toaletă până la ridicarea de pe scaun. Iar în ceea ce privește menținerea în formă, vă oferă o bază solidă pentru o mulțime de exerciții pentru partea inferioară a corpului”, spune Laura Kummerle, un fizioterapeut și antrenor din Georgia.
În cea mai mare parte a lumii, acest lucru face parte din viața publică. Antrenorul Daniel Zivatovic a crescut în Croația și, deși acum locuiește în Londra, încă se mai ghemuiește pentru a aștepta autobuzul, potrivit The Guardian.
„Este cea mai frumoasă poziție pe care o poți avea”
„Întotdeauna primesc priviri ciudate, deși este cea mai frumoasă poziție pe care o poți avea. Nimeni nu se va ghemui în același mod. Este o nebunie câte variații pot exista din cauza modului în care suntem alcătuiți. Dacă ai o articulație a șoldului puțin adâncă, de exemplu, genuflexiunea ta va fi întotdeauna adâncă. Dacă ai o articulație mai adâncă, nu vei avea atât de multă mobilitate. De asemenea, depinde mult de lungimea femurului – piciorul superior – sau chiar de lungimea trunchiului”, explică el.
Iată cum predă Laura Kummerle: „Ca regulă generală, stați cu picioarele depărtate la lățimea șoldurilor, cu degetele de la picioare îndreptate în față sau întoarse la aproximativ 30 de grade – cum vă simțiți mai bine. Țineți pieptul sus, bine ridicat, stomacul încordat. Așezați-vă șoldurile înapoi pentru început, apoi îndoiți rapid genunchii și coborâți până la adâncimea la care vă simțiți confortabil. În acest timp, călcâiele trebuie să rămână pe sol. Apoi, gândiți-vă să conduceți și să împingeți solul departe de dvs. în timp ce vă ridicați înapoi și strângeți fundul.”
„Trebuie să motivăm oamenii să fie mai activi”
La rândul lui, Zivatovic, care este și fizioterapeut, obișnuia să evalueze oamenii și să discute despre dezechilibre.
„Nu cred că este o abordare bună, pentru că, dacă nu ești atât de dezechilibrat încât să-ți provoace probleme grave – ceea ce se întâmplă rar – nu ai nevoie de mai multă teamă. În orice caz, trebuie să motivăm oamenii să fie mai activi, să se apropie de podea, să lucreze la mobilitatea, flexibilitatea și forța părții inferioare a corpului, deoarece acesta este unul dintre principalii factori ai longevității”, explică acesta.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. De ce sportivii poartă numere pe tricou?
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Câte ore de sport trebuie să faci pe săptămână ca să te ferești de hipertensiune?
Efectul surprinzător al menstruației asupra performanțelor sportive