Home » Știință » Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate

Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate

Publicat: 21.01.2025

Uleiul de măsline este „sinonim” cu dieta mediteraneană, iar beneficiile pentru sănătate ale ambelor sunt bine documentate. Dar ce se întâmplă cu frunzele de măslin?

Uleiul de măsline reduce riscul de boli de inimă, cancer, diabet și deces prematur. Măslinele conțin, de asemenea, numeroși nutrienți sănătoși.

În prezent, dovezile despre modul în care frunzele de măslin aduc beneficii pentru sănătate se acumulează, inclusiv din studii analizate recent.

Ce conțin frunzele de măslin?

În mod tradițional, în zona Mediteranei, frunzele de măslin erau preparate sub formă de ceai pentru a trata febra și malaria.

Acestea conțin niveluri ridicate de oleuropeină, un tip de antioxidant. Deși măslinele și uleiul de măsline conțin și ele oleuropeină, concentrațiile sunt mai mici, scrie Science Alert.

În general, cu cât frunza este mai verde (mai puțin gălbuie), cu atât conținutul de oleuropeină este mai ridicat. Frunzele recoltate primăvara au niveluri mai mari de oleuropeină decât cele culese toamna, ceea ce sugerează că nivelurile scad pe măsură ce frunza îmbătrânește.

Frunzele de măslin conțin și alți antioxidanți, precum hidroxitirozol, luteolin, apigenin și verbascosid.

Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism, care îi dăunează ADN-ului, membranelor celulare și țesuturilor, putând duce la boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.

Dovezi ale beneficiilor pentru sănătate

O analiză a 12 studii experimentale, cu 819 participanți, a arătat că extractul de frunze de măslin ameliorează factorii de risc pentru bolile de inimă, incluzând nivelurile de lipide din sânge și tensiunea arterială. Efectele au fost mai pronunțate la persoanele cu hipertensiune arterială.

Majoritatea studiilor au administrat extractul sub formă de capsule, în doze zilnice de 500 mg până la 5 g, pentru o perioadă de 6-48 săptămâni.

Un alt studiu, care a inclus 703 persoane, a constatat beneficii semnificative individuale în controlul glicemiei, reducerea lipidelor din sânge și a tensiunii arteriale, dar, per ansamblu, rezultatele combinate nu au arătat efecte semnificative.

O analiză a utilizării oleuropeinei și hidroxitirozolului a arătat îmbunătățiri în greutatea corporală, profilurile lipidice, metabolizarea glucozei, precum și beneficii pentru oase, articulații și funcția cognitivă.

Dozele din aceste studii variau între 6 mg și 500 mg pe zi.

Cum poate fi consumat extractul din frunzele de măslin?

Studiile sugerează că extractul de frunze de măslin poate ajuta la: reducerea tensiunii arteriale; îmbunătățirea lipidelor din sânge; și gestionarea mai bună a glicemiei.

Cu toate acestea, rezultatele sunt inconsistente, probabil din cauza diferențelor în modul de administrare, doza și durata utilizării. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica aceste efecte.

Frunzele de măslin pot fi preparate ca ceai, adăugate în salate sau măcinate în smoothie-uri. Totuși, gustul lor amar poate fi dificil de tolerat.

Extractul de frunze de măslin a fost utilizat și în pâine sau alte produse de panificație, îmbunătățind nivelul de antioxidanți al acestora și gustul.

Extractul de frunze de măslin este considerat sigur în doze de până la 1 g pe zi. Nu există linii directoare oficiale privind consumul, dar toxicitatea poate apărea la peste 85 mg/kg greutate corporală pe zi. Femeile însărcinate și cele care alăptează sunt sfătuite să evite consumul, deoarece siguranța acestuia nu este clară.

Dacă aveți hipertensiune arterială, diabet sau niveluri ridicate de lipide, extractul de frunze de măslin ar putea fi benefic. Totuși, consultați medicul înainte de a începe să-l utilizați.

Extractul de frunze de măslin nu este o soluție miraculoasă pentru sănătate. Este important să aveți o dietă sănătoasă și variată, bogată în alimente vegetale de diferite culori, pentru a beneficia de o gamă largă de nutrienți și antioxidanți.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum afectează alcoolul capacitatea creierului de a învăța și a se adapta?

Test de cultură generală. De ce ne curge nasul iarna?

Copiii mijlocii ajung să fie mai cinstiți și mai cooperanți decât cei singuri la părinți

Iată ce poate spune culoarea mucozităților despre organismul tău!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase