Home » Știință » Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi

Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi

Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.01.2025

Modificările subtile ale anatomiei noastre de astăzi demonstrează cât de imprevizibilă poate fi evoluția.

Spre exemplu, ceva aparent banal asemenea unui vas de sânge în plus în brațele noastre ar putea deveni cu totul obișnuit în doar câteva generații.

Potrivit unui studiu publicat în 2020 de cercetătorii de la Universitatea Flinders și de la Universitatea Adelaide din Australia, artera care trece temporar prin centrul antebrațelor noastre în timp ce suntem încă în uter nu dispare la fel de des ca înainte.

Aceasta înseamnă că există mai mulți adulți decât oricând cu ceea ce echivalează cu un canal suplimentar de țesut vascular care curge sub încheietura mâinii.

„Încă din secolul al XVIII-lea, anatomiștii au studiat prevalența acestei artere la adulți, iar studiul nostru arată că este în creștere clară”, a explicat Teghan Lucas, anatomist la Universitatea Flinders în 2020.

Modificările subtile ale anatomiei noastre

Artera mediană se formează destul de devreme în dezvoltarea tuturor oamenilor, transportând sânge în centrul brațelor pentru a hrăni mâinile în creștere. La aproximativ opt săptămâni, de obicei regresează, lăsând această sarcină altor două vase – artera radială (pe care o putem simți când luăm pulsul unei persoane) și artera ulnară.

Anatomiștii știu de mult timp că această dispariție a arterei mediane nu este o garanție. În unele cazuri, aceasta mai rezistă încă o lună sau două. Uneori ne naștem cu ea încă pompând, alimentând fie doar antebrațul, fie, în unele cazuri, și mâna.

Pentru a compara prevalența acestui canal sanguin persistent, Lucas și colegii Maciej Henneberg și Jaliya Kumaratilake de la Universitatea din Adelaide au examinat 80 de membre de la cadavre, toate donate de australieni de origine europeană.

Donatorii aveau vârste cuprinse între 51 și 101 ani, ceea ce înseamnă că aproape toți s-au născut în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Notând cât de des au găsit o arteră mediană robustă, capabilă să transporte o bună cantitate de sânge, echipa de cercetare a comparat cifrele cu înregistrările obținute în urma unei căutări în literatura de specialitate, luând în considerare cifrele care ar putea supra-reprezenta aspectul vasului. Rezultatele lor au fost publicate în Journal of Anatomy.

Cât de imprevizibilă poate fi evoluția?

Faptul că artera pare să fie de trei ori mai frecventă la adulții de astăzi decât era în urmă cu mai bine de un secol este o descoperire surprinzătoare care sugerează că selecția naturală îi favorizează pe cei care păstrează această cantitate suplimentară de sânge.

Ne-am putea imagina că o arteră mediană persistentă ar putea oferi degetelor îndemânatice sau antebrațelor puternice un aport sigur de sânge mult timp după ce ne naștem. Cu toate acestea, existența unei astfel de artere ne expune, de asemenea, la un risc mai mare de a suferi de sindromul tunelului carpian, o afecțiune inconfortabilă care ne face mai puțin capabili să ne folosim mâinile.

Stabilirea tipurilor de factori care joacă un rol major în procesele de selecție pentru o arteră mediană persistentă va necesita mult mai multe cercetări, scrie ScienceAlert.

Oricare ar fi aceștia, este probabil că vom continua să vedem tot mai multe astfel de vase, sugerează cercetarea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Tot mai mulți oameni dezvoltă o arteră în plus în brațe, demonstrând astfel că specia umană încă evoluează

O femeie a fost lovită cu o asemenea forţă de un val încât i-a rupt o arteră

Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase

Test de cultură generală. De câte ori bate inima pe zi?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase