Home » Știință » Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare

Publicat: 25.01.2025

Băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile și băuturile energizante, conțin cantități extravagante de îndulcitori pentru a stimula centrii plăcerii din creier.

Această plăcere inițială ascunde însă un pericol. Băuturile îndulcite cu zahăr oferă, de obicei, o valoare nutritivă redusă, iar cercetările arată că un consum obișnuit poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi cariile dentare, obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

De fapt, conform unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Tufts din SUA, aproximativ 1,2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare și 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2 apar în fiecare an la nivel mondial din cauza consumului de băuturi îndulcite cu zahăr.

Și în timp ce consumul global de băuturi zaharoase a scăzut recent în unele țări dezvoltate, autorii studiului notează că sucurile și înrudirea lor rămân o amenințare semnificativă la adresa sănătății publice în cea mai mare parte a lumii, în special în țările în curs de dezvoltare.

„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt puternic comercializate și vândute în țările cu venituri mici și medii”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog și cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Tufts.

Un pericol ascuns

Problema este deosebit de gravă în unele țări. Studiul asociază aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic cu băuturile zaharoase, de exemplu, precum și aproape jumătate din toate cazurile noi de diabet din Columbia.

În Africa de Sud, aproximativ 28% din noile cazuri de diabet și 15% din noile cazuri de boli de inimă pot fi atribuite băuturilor zaharoase, conform raportului cercetătorilor.

Studiul se concentrează pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB), pe care autorii le definesc ca fiind orice băutură cu zaharuri adăugate și cu cel puțin 50 de kilocalorii pe porție de 8 uncii. Acestea includ băuturi răcoritoare din comerț sau de casă, băuturi energizante, băuturi din fructe, punch, limonadă și agua fresca.

Această definiție exclude băuturi precum laptele îndulcit, sucurile de fructe și legume 100% și băuturile necalorice îndulcite artificial, notează cercetătorii, deși multe dintre acestea pot prezenta în continuare riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în exces, scrie ScienceAlert.

Cercetătorii au obținut date privind consumul de băuturi din Global Dietary Database, inclusiv 450 de sondaje cu date privind consumul de SSB, reprezentând un total de 2,9 milioane de persoane din 118 țări.

Problema este deosebit de gravă în unele țări

Pentru a pune în lumină legăturile dintre SSB și boli, ei au încorporat aceste date și ratele bolilor cardiometabolice într-o evaluare comparativă a riscurilor, bazată pe cercetările anterioare privind efectele fiziologice ale băuturilor zaharoase.

La nivel mondial, acest lucru a implicat SSB ca un factor care contribuie la 1,2 milioane de cazuri noi de boli de inimă în fiecare an, precum și la 2,2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2.

Studiul sugerează, de asemenea, că băuturile acidulate în suspensie provoacă aproximativ 80 000 de decese cauzate de diabetul de tip 2 și 258 000 de decese cauzate de boli cardiovasculare în fiecare an.

Cercetătorii notează că organismul nostru digeră rapid băuturile zaharoase, crescând nivelul de zahăr din sânge și oferind în același timp o valoare nutritivă slabă, în cel mai bun caz.

Consumul prea frecvent al acestor băuturi poate duce la creșterea în greutate și la rezistența la insulină, precum și la diverse probleme metabolice legate de diabetul de tip 2 și de bolile cardiovasculare.

Conștientizarea publică a acestor riscuri poate crește, dar nu suficient de rapid și universal, spun cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Nature Medicine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mai puțin zahăr în primele 1.000 de zile ale bebelușului reduce riscul de boli cronice

Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?

Consumul excesiv de zahăr îmbătrânește pielea

De ce ne este poftă de zahăr, sare și carbohidrați?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase