Un nou tratament pentru cel mai agresiv tip de cancer cerebral poate ajuta pacienții să trăiască mai mult

16 01. 2025, 18:00

O nouă terapie pentru cel mai agresiv tip de cancer cerebral poate prelungi viața pacienților, reducând în același timp durata tratamentului.

Cancerul, glioblastomul, evoluează rapid și este incurabil. Este cel mai frecvent la adulții în vârstă, a declarat Dr. Sujay Vora, radio-oncolog la Clinica Mayo (SUA), iar durata medie de supraviețuire pentru persoanele diagnosticate peste 65 de ani este între șase și nouă luni.

„Începem să vedem din ce în ce mai multe cazuri pe măsură ce populația noastră adultă îmbătrânește”, a declarat Vora pentru Live Science.

„Unul dintre motivele pentru care boala este dificil de tratat este că, în momentul în care începe să provoace simptome, cancerul este de obicei încorporat în creier prin tentacule de țesut malign. Aceste tentacule sunt greu de îndepărtat, păstrând țesutul cerebral sănătos, iar tumorile cresc adesea din nou la câteva luni după operație din cauza țesutului canceros lăsat în urmă”, a spus Vora.

În cadrul unui studiu clinic recent, Vora și colegii săi s-au concentrat asupra îmbunătățirii chimioterapiei și radioterapiei post-chirurgicale pentru pacienții cu glioblastom.

Aceștia au dorit să modifice tratamentul cu radiații pentru a ținti mai bine zonele active ale tumorii și pentru a reduce efectele secundare pentru pacienți, care pot include oboseală și tulburări cognitive. Glioblastomul este tratat de obicei cu radiații fotonice, care utilizează raze X cu energie mare pentru a distruge ADN-ul celulelor canceroase, omorându-le astfel.

Tot mai multe cazuri pe măsură ce populația adultă îmbătrânește

De obicei, tumorile pacienților sunt cartografiate prin RMN înainte ca pacienții să fie supuși radiațiilor. În noul studiu, cercetătorii au adăugat un alt tip de imagistică, numit 18F-DOPA PET. Este un fel de tomografie cu emisie de pozitroni (PET), o tehnică prin care medicii injectează o cantitate mică de trasor radioactiv în pacient, iar scanarea identifică apoi unde se duce cea mai mare parte a trasorului.

Astfel, se detectează zonele cu metabolism neobișnuit – inclusiv celulele canceroase, care sunt mai ocupate metabolic decât celulele sănătoase. 18F-DOPA PET utilizează un trasor radioactiv care este deosebit de potrivit pentru detectarea anomaliilor în anumiți neuroni.

După scanarea creierului, cercetătorii au țintit regiunile canceroase active cu un tip de radiație cunoscut sub denumirea de terapie cu fascicul de protoni. Radioterapia cu protoni utilizează particule grele încărcate, mai degrabă decât razele X utilizate în cazul radiațiilor fotonice.

Este o metodă mai țintită care previne deteriorarea în jurul zonei tratate, a spus Vora. „Practic, oferă mult mai puține radiații colaterale”.

După ce au fost supuși unei intervenții chirurgicale, 39 de participanți la studiu au primit această cartografiere a tumorii și tratament timp de una până la două săptămâni; toți pacienții aveau peste 65 de ani.

„Date cu adevărat promițătoare”

În ciuda faptului că durata de supraviețuire tipică pentru acest diagnostic este mai mică de un an, 22 din cei 39 de pacienți erau în viață la 12 luni după tratament. Și în loc de o supraviețuire mediană de șase până la nouă luni, pacienții au avut o medie de 13,1 luni.

„Sunt date cu adevărat promițătoare”, a spus Vora. La unii pacienți cu un tip de glioblastom care este mai puțin rezistent la tratament datorită geneticii sale, timpul de supraviețuire a depășit doi ani.

Dincolo de timpul de supraviețuire extins, durata tratamentului este, de asemenea, importantă, a remarcat Vora, deoarece pacienții trebuie adesea să călătorească pe distanțe lungi și să stea în locuințe temporare pentru a obține aceste terapii.

Cercetătorii și-au raportat rezultatele în revista The Lancet Oncology. Rezultatele au fost atât de promițătoare încât Clinica Mayo deschide acum studiul pentru pacienții cu glioblastom de toate vârstele. Cercetătorii compară, de asemenea, tratamentul de scurtă durată cu tratamentele tradiționale, de trei până la șase săptămâni, pentru a vedea dacă există vreo diferență în eficacitate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Medicul-șef al SUA vrea avertismente privind riscul de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice

Anul 2025 ar putea aduce lumii vaccinul împotriva cancerului

Riscul de cancer scade după o anumită vârstă și acum cercetătorii știu de ce

Un fenomen global! Tot mai mulți oameni sub 50 de ani, diagnosticați cu cancer colorectal