O nouă modalitate de măsurare a structurilor din adâncul Pământului a scos la iveală numeroase pete necunoscute până acum în mantaua planetei noastre.
Aceste anomalii sunt surprinzător de asemănătoare cu bucățile scufundate din scoarța terestră, dar apar în locuri aparent imposibile.
Potențiale bucăți din scoarța antică a Pământului, numite uneori „lumi scufundate”, ar putea fi descoperite în adâncul mantalei, datorită unei noi modalități de cartografiere a interiorului planetei noastre. Cu toate acestea, aceste pete misterioase apar în locuri în care nu ar trebui.
De zeci de ani, oamenii de știință construiesc o imagine mai bună a interiorului Pământului folosind seismografe – imagini 3D create prin măsurarea modului în care undele seismice de la cutremure reverberează în adâncul planetei noastre.
Această metodă i-a ajutat pe oamenii de știință să identifice secțiuni străvechi ale scoarței planetei, cunoscute sub numele de plăci subductate, care au fost trase în manta prin zonele de subducție unde se întâlnesc plăcile tectonice.
De exemplu, în octombrie 2024, cercetătorii au anunțat descoperirea unei secțiuni a fundului mării care s-a scufundat adânc în manta sub Insula Paștelui.
Într-un studiu publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii au dezvăluit că au descoperit „numeroase” plăci potențial subductate în toată mantaua Pământului, folosind un nou tip de imagistică seismografică.
Cu toate acestea, spre deosebire de plăcile de subducție identificate anterior, care se găsesc în zone în care plăcile tectonice se ciocnesc în prezent sau s-au ciocnit anterior, unele dintre noile anomalii sunt localizate în locuri în care nu a avut loc nicio activitate tectonică cunoscută, cum ar fi sub vestul Oceanului Pacific. Ca urmare, nu este clar cum au ajuns acolo.
„Aceasta este dilema noastră”, a declarat Thomas Schouten, doctorand la Institutul Geologic ETH Zurich din Elveția, într-o declarație. „Cu noul model de înaltă rezoluție, putem vedea astfel de anomalii peste tot în mantaua Pământului. Dar nu știm exact ce sunt acestea”.
Există și alte posibile explicații pentru noile pete cartografiate. De exemplu, acestea pot fi formate din material asemănător crustei, rămas de la crearea mantalei în urmă cu 4 miliarde de ani. Sau ar putea fi formate dintr-un alt material la fel de dens care a crescut în manta în ultimele câteva sute de milioane de ani.
Totuși, acestea sunt doar teorii alternative. În prezent, identitatea acestor pete rămâne un „mister major”, au scris reprezentanții ETH Zurich în declarație.
Până în prezent, tot ceea ce știam despre măruntaiele Pământului provenea din asamblarea diferitelor seismografe create în urma diferitelor cutremure individuale din întreaga lume. Dar în noul studiu, cercetătorii au folosit o nouă metodă, cunoscută sub numele de inversarea formei de undă completă, care utilizează modele computerizate pentru a combina aceste seismografe într-o singură imagine clară.
Aceasta este o metodă intensivă din punct de vedere computațional, iar pentru a o realiza, cercetătorii au trebuit să ruleze modelul pe supercomputerul Piz Daint de la Swiss National Supercomputer Center din Lugano – fostul cel mai puternic computer din Europa – pentru a calcula cifrele, scrie LiveScience.
Cercetătorii cred că proeminențele nou descoperite ar putea fi plăci subductate, în mare parte pentru că undele seismice le traversează pe ambele cu aceeași viteză. Dar acest lucru nu garantează că sunt același lucru și sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua dacă sunt într-adevăr asemănătoare.
Safirele se formează în „inimile vulcanilor”, nu în mantaua Pământului, așa cum se credea
Cutremurele de adâncime ar putea dezvălui secrete din mantaua terestră
Oamenii de știință au extras un kilometru de rocă din mantaua Pământului într-o misiune record
Cutremurele vulcanice de pe Marte sugerează că mantaua planetei este încă activă