Celebra sondă Gaia, oprită după 12 ani de cartografiere a Căii Lactee

16 01. 2025, 17:00

A venit timpul să ne luăm la revedere de la celebra sondă Gaia a Agenției Spațiale Europene (ESA), destinată cartografierii stelelor. Misiunea, care a cartografiat Calea Lactee timp de 12 ani, și-a încheiat operațiunile științifice miercuri, 15 ianuarie.

Faza de colectare a datelor s-a încheiat deoarece celebra sondă Gaia a rămas fără combustibil rece, utilizat pentru rotirea navei. Această navă, cu formă de pălărie cilindrică, a consumat aproximativ 12 grame de combustibil pe zi încă de la lansarea sa, pe 19 decembrie 2013, din portul spațial al Europei din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Soyuz-Fregat.

Totuși, chiar dacă Gaia își „închide ochii” către cosmos, influența sa asupra științei spațiale este departe de a se încheia.

Celebra sondă Gaia își încheie misiunea după 12 ani

„În opinia mea, misiunea Gaia nu se termină, ci doar procesul de colectare a datelor. Mă aștept ca cele mai bune rezultate ale Gaia să vină abia de acum înainte, în special în domenii precum stelele binare și găurile negre”, a declarat Kareem El-Badry, cercetător la Harvard și la Centrul pentru Astrofizică Smithsonian (CfA), din SUA.

De-a lungul misiunii sale, Gaia a studiat aproape 2 miliarde de stele și alte obiecte din Calea Lactee și din apropierea acesteia. Această amplă cercetare stelară conține detalii despre mișcările stelelor, luminozitatea, temperaturile și compozițiile lor.

Scopul este de a construi cea mai mare și precisă hartă tridimensională a universului nostru local. Prima publicare de date de la Gaia a avut loc pe 14 septembrie 2016, a doua pe 25 aprilie 2018, iar cea mai recentă, pe 13 iunie 2022.

Echipa științifică a Gaia nu are timp să-și „plângă” pierderea; aceasta se pregătește pentru Publicarea Datelor Gaia 4 (Gaia Data Release 4 – GR4), așteptată înainte de jumătatea anului 2026. Bazate pe cinci ani și jumătate de observații, ESA a declarat că datele GR4 nu vor fi doar „mai mult din același lucru”, ci vor depăși GR3 atât în volum, cât și în calitate, scrie Space.com.

După ce toate datele Gaia vor fi descărcate pe Pământ, se va începe lucrul la GR5, ultima publicare de date de la această sondă. Acest pachet de informații va conține observații stelare colectate pe o perioadă de 10,5 ani, însă datele GR5 probabil nu vor fi disponibile înainte de sfârșitul anilor 2020.

Cum se va încheia misiunea?

„Mai puțin de o treime dintre datele Gaia au fost publicate până acum, iar datele finale nu vor fi gata pentru cercetare până în anii 2030. Procesarea acestor informații necesită multă muncă umană și computațională”, a explicat El-Badry. Asta înseamnă că cercetările bazate pe datele Gaia vor continua să fie relevante mult timp de acum înainte.

Mai mult, Gaia va deveni acum un subiect de testare pentru oamenii de știință care vor să perfecționeze controlul instrumentelor și al navelor spațiale în spațiu.

Aceste teste vor dura câteva săptămâni, timp în care sonda Gaia va rămâne într-un punct gravitational stabil între Pământ și Soare, numit punctul Lagrange 2 (L2). După ce va părăsi L2 și orbita sa actuală, Gaia va fi plasată pe o traiectorie care să o țină departe de sistemul Pământ-Lună. În martie sau aprilie 2025, Gaia va trece pe orbita sa finală, îndepărtându-se de influența gravitațională a Pământului pentru a nu interfera cu alte nave spațiale.

ESA a declarat că detalii despre „dezafectarea” navei Gaia și modul în care va fi marcat sfârșitul acestei misiuni pionierat vor fi publicate în curând.

Vă recomandăm să citiți și:

China testează o armă cu microunde cu o putere asemănătoare unei bombe nucleare

Oamenii de știință au transformat trei ani de explozii solare în sunete

Astronomii au observat străfulgerări de raze X de la o gaură neagră supermasivă din apropiere

Astronauții de pe stația spațială Tiangong a Chinei primesc ajutor de la un robot inteligent