Test de cultură generală. Câți ani galactici are Soarele?

17 01. 2025, 11:00

Scara de timp la care funcționează Universul este cu adevărat impresionantă dacă e să o comparăm cu ce experimentăm ca oameni pe Pământ. Câți ani galactici are Soarele?

Câți ani galactici are Soarele? Astrul nostru are 22 de ani galactici.

Sistemul nostru solar orbitează centrul galaxiei aproximativ la fiecare 230 de milioane de ani. Soarele a completat 22 de astfel de „ani galactici”, conform Britannica.

Câți ani galactici are Soarele? Cât durează un an galactic?

Oamenii sunt obișnuiți să măsoare timpul în funcție de mișcarea Pământului în raport cu Soarele. Totuși, în timp ce revoluțiile Pământului în jurul stelei sale sunt esențiale pentru viața pe planeta noastră albastră, această mișcare pălește în fața călătoriei epice care poartă Soarele și întregul nostru sistem solar în jurul centrului galaxiei Calea Lactee.

Soarele are nevoie de aproximativ 220-230 de milioane de ani tereștri pentru a finaliza o orbită în jurul centrului Căii Lactee, conform lui Keith Hawkins, profesor de astronomie la Universitatea Texas din Austin (SUA). Dacă am măsura timpul folosind acest „ceas galactic”, Pământul ar avea aproximativ 16 ani, Soarele s-ar fi format acum 20 de ani, iar Universul ar avea în jur de 60 de ani, potrivit Live Science.

Cum orbitează Soarele centrul galaxiei?

Călătoria Sistemului Solar în jurul galaxiei seamănă cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Însă, în loc să orbiteze o stea, Soarele se rotește în jurul găurii negre supermasive aflate în centrul Căii Lactee. Deși gaura neagră exercită o forță gravitațională semnificativă asupra obiectelor din apropiere, gravitația cumulativă a întregii materii din galaxie este cea care menține Soarele pe orbită.

Soarele se deplasează cu o viteză impresionantă, de aproximativ 230 de kilometri pe secundă. Această viteză este suficient de mare pentru a preveni prăbușirea sa în gaura neagră, permițându-i să rămână pe o orbită relativ circulară.

Câți ani galactici are Soarele? Ani galactici diferiți

În timp ce un an galactic este o măsurătoare impresionantă a timpului, el nu este universal valabil în toată galaxia. Durata unui an galactic depinde de poziția unui obiect în Calea Lactee. „Pentru Pământ, un an galactic este de 220-230 de milioane de ani. Alte stele au ani galactici diferiți”, explică Hawkins.

Galaxia are un diametru de aproximativ 100.000 de ani-lumină, iar Pământul se află la circa 28.000 de ani-lumină de centrul acesteia. „Dacă ne imaginăm galaxia ca pe un oraș, Pământul este undeva în suburbii”, adaugă el. Stelele aflate mai aproape de centrul galactic au ani galactici mai scurți, iar cele din „suburbiile” galaxiei, precum sistemul nostru solar, au ani mai lungi.

Aceleași principii fizice care determină orbitele planetelor din Sistemul Solar se aplică și pentru orbita Sistemului Solar în jurul Căii Lactee. Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, finalizează o orbită în doar 88 de zile pământene; Uranus, a șaptea planetă de la Soare, are nevoie de 84 de ani tereștri; Pluto, o planetă pitică, completează o orbită în 248 de ani tereștri.

Cum măsoară astronomii anii galactici?

Astronomii determină durata unui an galactic prin observarea mișcării stelelor în galaxie. „Este o știință destul de simplă. Urmărind viteza și direcția altor stele, putem deduce durata unui an galactic”, spune Hawkins.

Această metodă, dezvoltată în primele zile ale astronomiei moderne, ne oferă o perspectivă asupra mișcării noastre prin vastitatea spațiului cosmic. În timp ce anii tereștri definesc viețile noastre zilnice, anii galactici ne reamintesc de scara imensă a Universului în care locuim.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?

A fost descoperită originea unor explozii radio care se tot repetă în spațiul cosmic

Un paradox care nu a putut fi explicat de Stephen Hawking ar putea avea în sfârșit o soluție

Misterul razelor cosmice energetice, tot mai aproape de a fi rezolvat