Oamenii de știință chinezi au anunțat un plan de a construi în spațiu o stație de energie solară enormă, cu o lățime de 1 kilometru, care va transmite energie continuă înapoi pe Pământ prin microunde.
Proiectul, ale cărui componente vor fi ridicate pe o orbită geostaționară deasupra Pământului cu ajutorul unor rachete foarte grele, a fost denumit „un alt proiect al barajului Three Gorges deasupra Pământului”.
Barajul celor Trei Defileuri, situat în mijlocul fluviului Yangtze, din centrul Chinei, este cel mai mare proiect hidroenergetic din lume și generează 100 de miliarde de kilowați-oră de electricitate în fiecare an.
Potrivit unui cercetător de la NASA, barajul este atât de mare încât, dacă ar fi complet umplut, masa de apă conținută în el ar prelungi zilele Pământului cu 0,06 microsecunde, scrie LiveScience.
Noul proiect, potrivit cercetătorului principal Long Lehao, proiectantul șef al rachetelor chineze Long March, ar fi „la fel de major ca mutarea Barajului celor Trei Defileuri pe o orbită geostaționară la 36 000 km deasupra Pământului”.
„Acesta este un proiect incredibil la care trebuie să așteptăm cu nerăbdare”, a adăugat Long în timpul unei conferințe susținute de Academia Chineză de Științe (CAS), după cum a relatat South China Morning Post.
„Energia colectată într-un an ar fi echivalentă cu toată cantitatea de petrol care poate fi extrasă de pe Pământ”.
În ciuda progreselor recente în ceea ce privește ieftinirea și eficiența energiei solare, tehnologia se confruntă încă cu unele limitări fundamentale – cum ar fi acoperirea intermitentă cu nori și faptul că cea mai mare parte a atmosferei absoarbe radiația solară înainte ca aceasta să ajungă la sol.
Oamenii de știință au propus o serie de tehnologii Space-Based Solar Power (SBSP) care ar colecta și ar transmite în mod continuu energie din lumina solară în spațiu, unde aceasta este de 10 ori mai intensă decât la suprafața Pământului.
Însă construirea unei rețele gigantice corespunzătoare ar necesita multe lansări, ceea ce înseamnă că majoritatea propunerilor nu au reușit să demareze.
Pentru a depăși această provocare, Long și echipa sa lucrează la dezvoltarea rachetei reutilizabile de mare capacitate Long March-9 (CZ-9), care va avea o capacitate de ridicare de cel puțin 150 de tone.
Pe lângă utilizarea pentru sateliți, racheta va fi, de asemenea, esențială pentru planurile Chinei de a ajunge pe Lună – unde dorește să construiască o bază internațională de cercetare lunară până în 2035.
China nu este singura națiune care are în vedere planuri pentru rețele solare de sateliți. Companiile americane Lockheed Martin și Northrop Grumman, Agenția Spațială Europeană și agenția spațială japoneză JAXA au investigat, de asemenea, tehnologia, aceasta din urmă programând lansarea unui mic satelit de probă în acest an pentru a evalua fezabilitatea sa.
Astronauții de pe stația spațială Tiangong a Chinei primesc ajutor de la un robot inteligent
Detectare misterioasă de antimaterie pe Stația Spațială Internațională