Dormitul cu ochii deschiși, mai frecvent decât s-ar fi crezut

19 01. 2025, 17:00

Persoanele care suferă de lagoftalmie nocturnă nu își închid complet ochii în timp ce dorm, ceea ce poate fi un șoc pentru cei care au experimentat doar somnul cu ochii închiși. Totuși, de obicei, nu este o afecțiune dăunătoare și este probabil mai frecventă decât ați presupune.

Lagoftalmia, incapacitatea de a închide complet ochii, se manifestă în mai multe forme și grade diferite de severitate. Cuvântul provine din grecescul lagos, care înseamnă „iepure”, ca urmare a observației că iepurii pot dormi cu ochii deschiși datorită celei de-a treia pleoape.

Lagoftalmia nocturnă la om se referă în mod specific la ochii care rămân deschiși în timpul somnului.

Rapoartele despre acest fenomen ciudat datează de foarte mult timp. Povestea spune că liderul militar chinez din antichitate, generalul Zhang Fei, care a trăit la sfârșitul secolului al II-lea și începutul secolului al III-lea î.Hr., a reușit să îndepărteze temporar asasinii potențiali datorită faptului că dormea cu ochii deschiși.

Este o afecțiune care captează imaginația, dar nu există prea multe date științifice concrete în acest sens. Un raport de caz din 2019 privind un pacient în vârstă de 7 ani a declarat că a fost „rareori raportată în literatura medicală, cu puține informații despre epidemiologie sau caracteristici clinice”.

Cum afectează lagoftalmia nocturnă ochii?

În ceea ce privește frecvența acestei afecțiuni, studiul a sugerat că aproximativ 5% dintre adulți sunt afectați, dar estimările variază, unii sugerând că până la 20% dintre oameni dorm cu ochii deschiși. Mulți dintre aceștia s-ar putea să nici nu știe că o fac.

Există diverse cauze posibile ale acestei afecțiuni, inclusiv leziuni oculare, afecțiuni care cauzează paralizia nervilor faciali și, mai rar, boli infecțioase. Unele persoane au factori anatomici care îngreunează închiderea ochilor, cum ar fi boala Graves, care cauzează adesea umflarea ochilor.

Lagoftalmia nu duce de obicei la „complicații severe sau la afectarea ochilor”, potrivit Medical News Today. Cea mai mare problemă, în afară de faptul că vă poate afecta somnul, este că ochii se pot usca rapid dacă petrec perioade lungi de timp neprotejați de pleoapă – există un motiv pentru care clipim atât de des în timpul zilei, scrie IFLScience.

Boala ochilor uscați este foarte frecventă – se crede că până la 50 % dintre oameni ar putea fi afectați într-o anumită măsură.

O afecțiune mai frecventă decât ați presupune

Semnele includ udarea crescută a ochilor – ar putea părea paradoxal, dar multe persoane cu ochi uscați au o producție crescută de lacrimi – o senzație de ceva în ochi și durere sau iritație, în special dimineața.

Este rar ca persoanele care suferă de boala ochilor uscați să prezinte leziuni grave și de durată la suprafața ochiului, dar este o posibilitate.

Dacă aveți aceste simptome și bănuiți că ați putea avea lagoftalmie nocturnă sau ochi uscați în general, merită să discutați cu un oftalmolog. Acesta vă poate îndruma către teste suplimentare pentru a investiga posibilele cauze de bază și vă poate recomanda tratamente care ar putea ajuta la menținerea suprafeței oculare lubrifiate și protejate.

Printre opțiunile obișnuite se numără picăturile și unguentele pentru ochi, precum și lipirea pleoapelor peste noaptnoapte

Vă recomandăm să mai citiți și:

O parte a corpului uman demult pierdută se ascunde chiar în ochii noștri

Rămășițele unui copil, vechi de 17.000 de ani, ar putea fi cea mai veche dovadă a ochilor albaștri

Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi picta ochii”

NASA a descoperit „o pereche de ochi” înfricoșători în spațiu, care se uită fix la noi